« Zpět

Co je bankopojištění

| 16. března 2012 - 12:30 | Zprávy | Účty

S pojmem bankopojištění se v poslední době setkáváme stále častěji. Pod tímto pojmem si lze stručně řečeno  představit současný prodej produktů obchodní banky a pojišťovny, který probíhá v distribučních sítích obou spolupracujících společností.

S pojmem bankopojištění se v poslední době setkáváme stále častěji. Pod tímto pojmem si lze stručně řečeno  představit současný prodej produktů obchodní banky a pojišťovny, který probíhá v distribučních sítích obou spolupracujících společností.
Obchodní banky bankopojištění obvykle nabízejí buď jako prodej různých pojistných produktů klientům bank, které ve většině případů patří do stejné finanční skupiny jako tato pojišťovna, nebo jako prodej finančních produktů, v nichž je propojen finanční a pojistný produkt (např. pojištění k platební kartě), popřípadě oběma formami společně.
Bankopojištění v sobě obsahuje bankovní a pojistný produkt, který ve většině případů kryje rizika smrti nebo úrazů. Současně si klient touto formou může spořit, resp. zhodnocovat svoje volné finanční prostředky.
V praxi tedy jde o propojení bankovních a pojišťovacích služeb. Bankopojišťovnou může být obchodní banka a pojišťovna, které jsou součástí jedné finanční skupiny, ale stejně tak může jít o vzájemnou spolupráci na sobě nezávislých obchodních bank a pojišťoven. Takto současně navzájem  spolupracujících subjektů může být více.
Význam nabídky bankopojistných produktů pro klienta spočívá především v úspoře času. Všechny produkty si totiž může klient zakoupit „pod jednou střechou“ při jedné návštěvě obchodního místa dané finanční instituce a v některých případech také podpisem jediné smlouvy. Výhodou může být i
relativní jednoduchost nabízeného produktu, jeho „ušití na míru“ konkrétnímu klientovi a  často nižší cena produktu při jeho nákupu v rámci tzv. balíčku produktů a služeb, než při nákupu samostatných produktů nebo služeb obdobného typu zvlášť.
Prodej bankopojistných produktů v řadě případů probíhá v různých distribučních sítích - tedy jak bank, tak pojišťoven, které mohou navzájem pro prodej svých produktů využívat také prodejní síť a další „distribuční kanály“ partnerské společnosti. Nabídka bankopojistných produktů může být prováděna i prostřednictvím kanálů tzv. přímého bankovnictví.
Důležité je, aby všichni prodejci bankopojistných produktů znali principy bankovních i pojišťovacích obchodů a rovněž základní parametry bankovních i pojišťovacích produktů, a to především těch, které nabízejí svým klientům.
V praxi se klienti mohou setkat s propojeným prodejem bankovního a pojistného produktu např. u platebních karet (kreditních i debetních). Významným příkladem spojení bankovního a pojistného produktu je také pojištění poskytnutých bankovních úvěrů, a to zejména hypotečních. Jedná se o povinně-volitelnou doplňkovou službu, která pokrývá poměrně široký rozsah pojistných rizik.  Může se jednat např. o pojištění pro případ ztráty zaměstnání (soukromé zdravotní pojištění, pojištění denní dávky v průběhu pracovní neschopnosti, kdy si klient může sám vybrat výši vyplácených náhrad při pojištění nemocenských dávek), pojištění majetku, který je předmětem hypotečního úvěru, pojištění majetku, který obchodní banka akceptovala jako záruku za splacení „podnikatelského“ bankovního úvěru nebo životní pojištění – pojištění nesplacené části hypotečního úvěru s vinkulací ve prospěch té obchodní banky, která konkrétní úvěr poskytla.
Pojištění schopnosti splácet přijatý bankovní úvěr dává klientovi po celou dobu splácení bankovního úvěru jistotu, že v případě nenadálého výpadku jeho příjmu v souvislosti se ztrátou zaměstnání, nemocí, úrazem, trvalou invaliditou nebo úmrtím převezme pojišťovna za něj splácení tohoto úvěru. 
 

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.