« Zpět

České domácnosti by dokázaly ze svých úspor při výpadku příjmů přežít tři a půl měsíce

| 5. června 2014 - 9:53 | Zprávy | Účty

ING Bank Index úspor domácností ukazuje, že Češi by v současné době v případě výpadku příjmů dokázali vyžít ze svých úspor 3 měsíce a 15 dní. To je o 4 dny více než v minulém čtvrtletí, a dokonce o téměř dva týdny déle v meziročním srovnání. Rostoucí trend vykazuje i ING Bank Potenciál spoření. Pokud by chtěly, české domácnosti by mohly uspořit až 29 % svých příjmů, což je v meziročním srovnání o 4 % více a o 3 % více než v minulém čtvrtletí.

„Češi mají své úspory pod kontrolou a drží je na stabilní výši. Index úspor vykazuje dokonce mírný nárůst,“ říkáLibor Vaníček, ředitel retailového bankovnictví ING Bank, a doplňuje: „Jedním z důvodů tohoto mírného růstu může být například trend klesajících cen v oblasti energií nebo služeb mobilních operátorů, kterého Češi hojně využívají. Díky změně dodavatele mohou dosáhnout úspor v řádech stokorun měsíčně. I to je ukázkový příklad pozitivního přístupu Čechů ke spoření, který nás řadí na přední příčky mezi evropskými národy, co se spořivosti týče.“
 
 
Doba, po kterou jsou české domácnosti schopny financovat svůj chod z úspor, v současné době dosahuje v průměru tří a půl měsíce. Tradičně jsou na tom s finanční rezervou nejlépe domácnosti lidí s vysokoškolským vzděláním, které by z úspor a bez dalších příjmů vyžily téměř pět měsíců. Naopak nejslabší skupinou jsou domácnosti lidí se základním vzděláním, které deklarují úspory jen na necelého jeden a půl měsíce.
 
Index ING Bank Potenciál spoření oproti minulému roku vzrostl o 4 %. Příjmy Čechů přesahují jejich výdaje o 29 %, tolik by tedy mohli odkládat stranou, pokud by chtěli. Vysokoškoláci by přitom mohli odkládat až 42 % svých příjmů, lidé se základním vzděláním 19 %.
 
 
Informace k indexům ING Bank Svět spoření – data za první čtvrtletí 2014
Index úspor domácností se počítá jako průměr indexů úspor jednotlivých domácností (úspory celkem / měsíční výdaje)
Průměrná výše úspor české domácnosti - 110 851 Kč
Průměrné pravidelné výdaje české domácnosti - 22 706 Kč
Index úspor 3,5 (tj. 3 měsíce a 15 dní)
 
Potenciál spoření se počítá jako průměr potenciálu spoření jednotlivých domácností (měsíční příjmy / měsíční výdaje)
Průměrné měsíční příjmy domácnosti - 32 812 Kč
Průměrné měsíční výdaje domácnosti - 22 706 Kč
Potenciál spoření 29 %
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.