« Zpět

Češi preferují oddělené účty i po svatbě

| 28. července 2014 - 16:58 | Zprávy | Účty

Odpovědí na to, zda dobrovolně vstupujete do svazku manželského, zdaleka nestojíte před nejdůležitější otázkou vedoucí ke stvrzení společné budoucnosti. Podstatné otázky týkající se finančních záležitostí jsou nedílnou součástí manželství. Tradiční model společných financí zastává 37 % domácností. Zato 41 % párů je spíše zastáncem oddělených bankovních účtů. Je tedy dobré rozhodovat se o finančních záležitostech společně nebo je výhodnější řídit se heslem „Co je moje, to je moje"?

1) Mějte výdaje pod kontrolou
Podle výzkumu Ery upřednostňuje jeden účet v manželství 37 % dotázaných. A není divu. Společné rozhodování je podle mnoha psychologů považováno za tmelící prvek každého vztahu. Sdílení financí má také mnoho výhod. Majitelé společného účtu například získají naprostý přehled o rodinných příjmech i výdajích. V rámci jednoho účtu vidí všechny transakce pohromadě a nemusí se tak bát, že jeden z partnerů třeba zapomene zaplatit účet v domnění, že tak učinil ten druhý. S aplikací Era osobní finance, která je zdarma součástí internetového bankovnictví Ery, navíc páry mohou snadno sledovat své výdaje přehledně v grafech a na první pohled vědí, za co utrácejí nejvíce nebo sledovat výdaje v předem definovaných kategorií v čase. „Aplikace automaticky roztřídí platby do kategorií. Klient tak v jednoduchých grafech vidí, kolik a na co vynakládá peněz, kde může ušetřit nebo kde jeho výdaje nečekaně rostou," vysvětluje Jan Doubek, ředitel klientské komunikace Ery.
 
Náš tip: Era portál umí automaticky zpracovat také historii transakcí ze tří největších bank, ostatní lze zadat ručně, takže pohyb financí lze komfortně sledovat i tehdy, když jeden z partnerů má účet u jiné banky.
 
2) Pozor na staré závazky 
Partneři se často rozhodují, zda založit nový společný účet, nebo jednomu z partnerů udělit práva k původnímu účtu toho druhého. „Pokud pár zvolí druhou variantu, měl by si ten, kdo vstupuje do závazku svého protějšku předem ověřit, za jakých podmínek společný účet funguje a jaké jsou další povinnosti spjaté s tímto účtem," upozorňuje na možná rizika Doubek. Disponent by měl přinejmenším vědět, jaké poplatky z účtu odchází nebo zda není obstaven. Zprvu jednodušší zřízení práv k již otevřenému účtu tak nemusí být vždy nejlepší volbou. Vhodnou alternativou, jak do soužití vstupovat se zcela čistým štítem, je proto v takových případech zřízení nového společného účtu. Nejlepší cestou bude definovat si jasně, co od účtu čekáte, a dohromady pak vybrat ten, který se bude nejvíce shodovat s vašimi potřebami a očekáváními.
 
Náš tip: Nový Era účet si lze zřídit on-line, bez návštěvy banky. Klienti ušetří čas a smlouvu jim k podpisu přiveze domů kurýr.
 
3) Dohodněte se, kdo bude držet kasu
Prvním krokem ke společnému účtu je obyčejně rozhodnutí, na koho bude účet veden a kdo bude jeho disponentem. Disponent pak může vlastnit rozsáhlá práva k nakládání s účtem, včetně držení platební karty, u Ery například s limitem až 50 000 Kč. Jediné, co zpravidla nemůže, je účet zrušit. „Partneři by si předem měli říci, kdo provádí jaké transakce, a podle toho nastavit limity pro výběry hotovosti a ostatní práva. Z bezpečnostních důvodů je dobré si stanovit pouze takovou výši limitu, kterou běžně vybíráme," dodává Jan Doubek.
 
Náš tip: Era osobní účet může mít až tři disponenty, přičemž jeden z nich má vydání a vedení karty zdarma. Výhodou je, že si partneři mohou vyzkoušet společné hospodaření s financemi i dříve než po svatbě.
 
4) Přehled či svoboda – dvě strany jedné mince
Výhoda společného účtu se částečně může stát jeho nevýhodou, protože partneři mají aktuální a dokonalý přehled i o svých osobních výdajích. Může se také stát, že majitel účtu práva disponentovi bez upozornění zruší nebo náhle zemře. I toto jsou argumenty pro oddělené finance, které podle Ery v manželství upřednostňuje 41 % dotázaných. „Vše se dá řešit. Je možné se dopředu s bankou dohodnout, aby se v případě úmrtí účet nezablokoval a nadále byly prováděny platby a operace podle příkazů disponenta, aby nebyl ohrožen běžný chod domácnosti," nabízí řešení Jan Doubek z Ery.
 
Náš tip: Pokud si u Ery zřídí účet někdo z vašich blízkých, můžete oba díky programu Era spolu získat slevu na vedení účtu a elektronické platby mezi těmito účty budete mít zdarma. Jestliže preferujete oddělené finance a chcete ušetřit, je toto pro vás ta pravá volba.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.