« Zpět

Češi nechávají své úspory zahálet na běžných bankovních účtech

| 6. srpna 2013 - 12:22 | Zprávy | Účty

Zdá se, že se svými úsporami nedokážeme nakládat příliš efektivně. Nejčastěji je necháváme ležet na běžných účtech (85 %), kde díky minimálnímu úročení reálně ztrácejí na hodnotě, tři čtvrtiny Čechů také nechává část úspor doma v šuplíku. Průzkum ING Bank ukázal, že z klasických spořicích produktů patří mezi nejoblíbenější stavební spoření a spořicí účet. Alespoň jednu z těchto alternativ využívá více jak polovina domácností.

Na netermínovaných vkladech mají Češi uloženo 59 % celkových úspor, z nichž většinu tvoří běžné účty (37 %). Podle statistik ČNB měli Češi koncem května právě na běžných účtech 661,7 miliardy korun, což je mnohem více, než zhruba 400 miliard korun, které byly ve stejném období na spořicích účtech a dalších netermínovaných vkladech. Každý český občan má tedy na běžném účtu v průměru téměř 63 tisíc korun. Termínované vklady pak představují dlouhodobě asi 40 % celkových bankovních vkladů.
 
Blýská se na lepší časy?
Podle dat ING Bank je nejčastějším důvodem, proč necháváme své úspory ležet na běžném účtu, potřeba mít peníze kdykoliv k dispozici. Dalšími motivy jsou jednoduchost, žádné poplatky navíc anebo nechuť zřizovat další účet. "Některé důvody lze pochopit, jiné příliš ne. Každý rozumný střadatel by se přeci měl snažit o to, aby se jeho úspory zhodnocovaly. A to běžné účty ani domácí pokladnička nedokážou. Založení například spořicího účtu je přitom velmi jednoduché a dá se zvládnout během několika minut přes internet bez nutnosti navštívit pobočku. Peníze na něm jsou dostupné ihned bez výpovědní lhůty, zřízení a vedení účtu je ve většině případů bez poplatků, a přitom nabízí zhodnocení jakékoliv částky, která by jinak zahálela na běžném účtu," říká Libor Vaníček, ředitel retailové části ING Bank ČR. Podle něj je dobré si postupně vytvářet a udržovat finanční rezervu ve výši tří až šestinásobku měsíčního příjmu domácnosti. "Od roku 2010 lze pozorovat zvýšený zájem o spořicí účty právě na úkor těch běžných bankovních. Náš průzkum ukázal, že v uplynulém roce si spořicí účet založilo 39 % dotazovaných. Polovina z nich sáhla po produktu své domácí banky, ta druhá pak vybírala z nabídky jiných bankovních domů," doplňuje Vaníček.
 
Důležité tipy pro vaše spoření:
  • Odkládejte peníze stranou mimo běžný bankovní účet. Nejlépe na zvláštní, například spořicí účet.
  • Spořte pravidelně, i kdyby se jednalo jen o malé částky. Po čase si ze spoření vytvoříte návyk a zjistíte, že vám částka, kterou posíláte na zvláštní účet, v rozpočtu už nechybí.
  • Stanovte si cíl, kterého chcete spořením dosáhnout. Může to být tříměsíční rezerva na horší časy nebo splněné přání v podobě dovolené, horského kola nebo nového počítače. Je prokázáno, že vize konkrétního cíle je dobrou motivací k jeho dosažení.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.