« Zpět

Banky rozjíždí okamžité platby. Budou rychlé, levné a pro všechny

| 10. dubna 2019 - 13:45 | Zprávy | Účty

Peníze z účtu jedné banky jsou na účtu druhé banky ještě ten den, nejpozději do druhého pracovního dne. Vždy záleží na času odeslané transakce. Nově by se ale čas procesu mohl ještě zkrátit, už nyní totiž některé banky nabízí okamžité platby, díky kterým lze mít peníze na účtu během několika málo vteřin, a to bez příplatku.

Okamžité platby jsou nejen u nás ale i v dalších evropských státech na samotném začátku. V Česku se o nich hovořilo už v loňském roce, do praxe ale byly zavedeny u některých bank až letos. V současné době je nabízí jen dvě banky, a to Air bank a Česká spořitelna. Budete-li tak posílat peníze v rámci těchto dvou bankovních domů, budete je mít na účtu skutečně do několika sekund.

Expresní platba stojí i přes 100 Kč, okamžité platby budou zdarma

Doposud bylo možné využít k rychlému odeslání peněz expresní platbu, za kterou ale bankovní klienti zaplatili i více jak 100 Kč. Právě tuto službu nahradí okamžité platby, jejichž cena se nebude nikterak lišit od běžných plateb. Zákazníci je buď získají zdarma v rámci balíčku, nebo za ně zaplatí stejnou, popřípadě mírně vyšší, částku jako za standardní transakci.

V Air bank v rámci Malého tarifu klienti zaplatí 1 Kč, u Velkého tarifu budou okamžité platby zdarma. Podle typu běžného konta účtuje službu i Česká spořitelna, zákazníci se tak dočkají buď bezplatných plateb, nebo sedmikorunového poplatku. Obdobně k cenám chtějí přistoupit i další banky, které se chystají zavést okamžité platby.

Jakých omezení se můžete u okamžitých plateb dočkat?

Zatímco u České spořitelny jsou okamžité platby automatické a není nutné je nikterak nastavovat, v případě Air bank je na klientech, aby si odeslání v řádu sekund zvolili.

Okamžité platby jsou ale u nás ještě v plenkách, proto se u České spořitelny mohou klienti dočkat některých omezení. Bleskově je možné odeslat nanejvýš 100 000 Kč, a to pouze v týdnu. Banka ale slibuje, že do budoucna bude limit navýšen na 400 000 Kč a okamžité platby bude možné provádět i o víkendu. Zapotřebí je, aby dostatečný počet klientů využíval dvoufaktorové potvrzování plateb s aplikací George klíč.

Kdy se přidají k Air bank a k České spořitelně i ostatní banky?

Už brzy se k prvním dvěma vlaštovkám přidají i další. Od 1. dubna avizuje okamžité platby pro všechny klienty Banka Creditas, do konce června se pak zapojí MONETA Money bank a Fio banka.

Další konkurence v podobě Equa bank, Komerční banky, Raiffeisenbank, Oberbank a ČSOB plánuje novinku zavést v druhé polovině roku 2019. Zbylé banky o okamžitých platbách prozatím ještě jednají nebo se k jejich zavedení nechystají jako například ING Bank, J&T Banka nebo Wüstenrot hypoteční banka. 

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.

To je skvělá novinka. Jelikož občas některou platbu posílám na poslední chvílí, tak by se mi docela hodilo, aby Equa bank tuhle možnost nabízela co nejdřív :). Za expresní platbu nepřiplácím a tohle by mi mojí zapomnětlivost dost vyřešilo.