« Zpět

Absurdní poplatky mizí. Některé však banky uplatňují i v rámci balíčků

| 22. února 2017 - 10:57 | Zprávy | Účty

Počet poplatků, které čtenáři serveru Bankovnipoplatky.com za posledních 12 let označili jako absurdní, v sazebnících bank výrazně poklesl. Přesto některé absurdní poplatky nalezneme průřezově u všech bank i v rámci balíčkových účtů. Některé banky uplatňují pět absurdních poplatků, jiné jen jeden.

Banky uplatňují v rámci svých balíčků, které označují jako pro klienta výhodné, různé absurdní poplatky v různém množství. Zatímco jedna banka uplatňuje v rámci svého balíčku pět absurdních poplatků (z celkových devíti, které se týkají běžných účtů), u jiné banky nalezneme jen jeden či dva.

Server Bankovnipoplatky.com a projekt GEEN Vstřícná banka prozkoumal sazebníky třinácti retailových bank a dohledával, kde se objevují vítězné absurdní poplatky. To vše jak v rámci sazebníku bank jako takových, tak i v rámci nejvýhodnějšího balíčkového účtu. Porovnání ukázalo, že některé bankovní poplatky, dříve často uplatňované, jsou dnes téměř mrtvé a neuplatňuje je žádná z bank. Těmito poplatky jsou - poplatek za výpis z účtu zaslaný elektronicky a poplatek za vklad na přepážce banky na vlastní účet. V rámci balíčkových účtů pak zcela vymizely ještě - poplatek za příchozí platbu a poplatek za zadání příkazu či změny trvalého příkazu přes internetbanking.

Počet absurdních poplatků (vítězů ankety) v balíčkových účtech bank

Banka

Celkem poplatků

Název účtu

Česká spořitelna

3 (2)

Moje zdravé finance

ČSOB

4 (3)

Plus Konto

Komerční banka

5 (3)

MůjÚčet

Moneta Money Bank

4 (2)

Genius Free & Flexi 

Poštovní spořitelna

3 (2)

Era online účet

Raiffeisenbank

2 (0)

eKonto SMART

UniCredit Bank

2 (1)

U konto

mBank

2 (1) / 3

mKonto

Fio banka

3 (1)

Fio osobní účet

Air Bank

1 (1) / 2

Malý tarif

Equa Bank

1 (1) / 2

Běžný účet

Sberbank

4 (3)

Fér konto Aktiv

Expobank CZ

3 (2)

Expo Active

V závorce počet poplatků při splnění podmínek / neposkytuje službu

   

Zdroj: Bankovní poplatky, GEEN Vstřícná banka

 

Sazebníky bank ještě mnoho absurdních poplatků obsahují

Největší počet vítězných absurdních poplatků obsahuje sazebník Komerční banky, která jich uplatňuje celkem 7 (z 9 možných). Pokud však klient této banky splní stanovené podmínky, klesne tento počet na 5. V rámci svého balíčkového účtu MůjÚčet už ale klesá počet absurdních poplatků na 5 a po splnění podmínek dokonce na pouhé tři, z nichž jeden je navíc málo frekventovaný - poplatek za nadměrný vklad.

Hned čtyři banky, tedy Česká spořitelna, ČSOB, Sberbank a Expobank CZ uplatňuje ve svých sazebnících 6 absurdních poplatků, po splnění podmínek pak klesá tento počet na 5 absurdních poplatků.

Naopak nejméně absurdních poplatků nalezneme u nízkonákladových bank. Pouze jeden absurdní poplatek přežívá v sazebníku Equa Bank. Dvě služby z devíti, ale tato banka vůbec neposkytuje. Dva absurdní poplatky pak nacházíme i v sazebníku Air Bank a mBank. I tyto banky neposkytují dvě, resp. tři služby, podléhající absurdnímu poplatku.

Nízký počet absurdních poplatků je dán mimo jiné také tím, že tyto banky některé služby vůbec nenabízejí – typicky úkony s hotovostí (která je u jiných bank standardně zpoplatněna) a tudíž i počet absurdních poplatků klesá i z tohoto důvodu.

U balíčků zabodovaly Raiffeisenbank a UniCredit Bank

V rámci balíčkových účtů překvapivě, co se týká množství absurdních poplatků, není nejvýhodnější nízkonákladová banka, ale větší banky - Raiffeisenbank a UniCredit Bank. Tyto banky sice mají obsaženy ve svých balíčkových účtech dva absurdní poplatky, poskytují ale všechny hodnocené služby, jejichž zpoplatnění bylo vyhodnoceno jako absurdní. Například Air Bank či Equa Bank sice uplatňují pouze jeden vítězný absurdní poplatek, ale na druhou stranu dvě služby, vůbec neposkytují a tedy z nich ani logicky nemohou uplatňovat žádné poplatky.

Sazebníky jsou stále velmi komplikované

Sazebníky bank jsou i po dvanácti letech fungování ankety o nejabsurdnější bankovní poplatek stále nepřehledné a komplikované, jakkoliv se situace významně zlepšila. Zavádění balíčkových účtů paradoxně nevedlo ke zjednodušení, ale v některých ohledech opačně. Klienti mají totiž problém určit, co ještě do balíčku patří, a které služby jsou už naopak zpoplatňovány samostatně. Mnohé poplatky se navíc v sazebnících různých bank jinak nazývají. Například termín poplatek za nadměrný vklad v sazebnících bank v podstatě nenajdeme a tento poplatek se skrývá pod různými označeními. Nejjednodušší a nejpřehlednější sazebníky tak stále najdeme u nízkonákladových bank. Porovnat přesně poplatkovou zátěž u jednotlivých bank a produktů je tak stále náročný, a pro běžného klienta banky, obtížně splnitelný úkol.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.

Nejen banky, ale i pošta jako správce SIPA má absurdní poplatky. Platím SIPO bankovním převodem a přesto mi chodí výpis, za který musím platit 13 Kč. Požádal jsem na poště o zrušení a dozvěděl se, že to zrušit nelze, je to smluvní záležitost. Ten výpis mi k ničemu není, mám přece výpis z účtu, ale zrušit ho nemohu...