« Zpět

18. ročník Zlaté koruny. Zahájení soutěže finančních produktů

| 24. října 2019 - 14:29 | Zprávy | Leasing

V roce 2003 proběhl první ročník soutěže finančních produktů Zlatá koruna. Od té doby se počet soutěžních kategorií rozrostl z původních 10 na 20 ruku v ruce s tím, jak se mění samotný trh finančních produktů. Třetím rokem budou hodnoceny vedle standardních bankovních a pojistných produktů i fintechové projekty. Nemění se však princip hodnocení, ty nejlepší produkty stále zodpovědně hodnotí odborná porota – Finanční akademie. Dát najevo svůj názor však může každý a online hlasovat pro svůj oblíbený produkt v anketě Cena veřejnosti a Cena podnikatelů.

33 finančních produktů bylo oceněno poprvé 26. dubna 2003 a odneslo si tak titul Zlaté, Stříbrné nebo Bronzové koruny. Finanční akademie v čele s tehdejším předsedou Františkem Jakubem, který byl i předsedou Komise pro cenné papíry, hodnotila 9 produktových kategorií. V roce 2019, a tedy 17. ročníku soutěže, bylo rozdáno celkem 60 ocenění ve  20 kategoriích. „Myslím si, že máme vůči investorům poměrně velký dluh z minulosti, kdy osvěta, vzdělávání a informovanost veřejnosti v oblasti finančního a kapitálového trhu byla velmi nízká,“ dodal k historicky prvním výsledkům soutěže František Jakub.

Za těch 18 let se tato situace výrazně zlepšila, vzniklo mnoho dalších projektů, které se přispívají zvyšování finanční gramotnosti. Samy finanční společnosti se do této iniciativy zapojují a svoje CSR projekty cílí i tímto směrem, což reflektuje i soutěž.  Od roku 2016 Zlatá koruna oceňuje ve spolupráci s výzkumnou agenturou IPSOS finanční společnosti v kategorii Cena za společenskou odpovědnost.

Už od roku 2003 může dát najevo svou spokojenost s finančními produkty i veřejnost prostřednictvím hlasování. Změnou prošla i tato veřejná anketa. V roce 2003 se hlasovalo pouze v jedné kategorii, Nejoblíbenější produkt, kterým se stalo Pojištění pro případ ztráty/krádeže karty od ČSOB. Dnes se však hlasuje o nejoblíbenějších produktech ve dvou skupinách. Spotřebitelé mohou hlasovat v Ceně veřejnosti a podnikatelská veřejnost může dát najevo své preference produktům v Ceně podnikatelů. Hlasovat je možné od 28. října 2019 na webových stránkách www.zlatakoruna.info/soutez/2020. Hlasování v Ceně veřejnosti je dvoukolové. V prvním kole, nominačním, je možné hlasovat pro jakýkoliv produkt, nejpozději však do 1. března, kdy bude nominační kolo uzavřeno. 20 produktů s nejvíce získanými hlasy postupuje do finálového kola, ve kterém mohou všichni hlasovat znovu a vybrat z této finálové dvacítky ten, který považují za nejlepší. Hlasování v Ceně podnikatelů je jednokolové, své hlasy mohou podnikatelé odesílat od 28. října až do 24. dubna, kdy bude zároveň ukončeno i finálové kolo Ceny veřejnosti.

„Výsledky soutěže vypovídají o tom, jak se vyvíjely finanční produkty. Veřejné ankety pak o jejich oblíbenosti. Dnes si už ztrátu či odcizení karty nikdo moc pojišťovat nemusí, buďto ji má bezpečně uloženou doma a platí mobilem či hodinkami, nebo si ji v případě ztráty okamžitě zablokuje v aplikaci. Trendem posledních let jsou účty bez poplatků, ale už ani to nestačí. Vítěz minulého ročníku, mKonto s mKartou Svět, reaguje na zvyšující se trend cestování po celém světě s výhodnými podmínkami pro platby v cizí měně. Jaký produkt získá nejvíce hlasů v příštím ročníku, pak leccos napoví i o budoucích trendech,“ vyjádřil se zakladatel a ředitel soutěže Zlatá koruna, Pavel Doležal.

Z jedné mailové adresy lze hlasovat třikrát, tedy v nominačním a finálovém kole Ceny veřejnosti a v jednokolové Ceně podnikatelů. Účastí v hlasování je pak také možné vyhrát zajímavé ceny. V minulém roce si výherkyně odnesla jako hlavní cenu voucher na šperk v hodnotě 10 tisíc Kč od společnosti JK Jitka Kudláčková.

 

Orientační termíny Zlaté koruny 2020:

28. 10. 2019    Spuštění veřejné ankety Cena veřejnosti (nominační kolo) a Cena podnikatelů

11. 2. 2020      Zahájení soutěže Zlatá koruna 2020 – přihlášky produktů

  5. 3. 2020      Zahájení finálového hlasování veřejnosti v kategorii Cena veřejnosti

10. 3. 2020      Uzávěrka přihlášek do soutěže Zlatá koruna 2020

20. 3. 2020      Zahájení hodnocení Finanční akademií

19. 4. 2020      Ukončení hodnocení Finanční akademií

24. 4. 2020      Konec hlasování veřejnosti v kategorii Cena veřejnosti a Cena podnikatelů

2. 5. 2020        Zveřejnění výsledků hlasování veřejnosti v kategorii Cena veřejnosti a Cena podnikatelů          

28. 5. 2020      Slavnostní vyhlášení výsledků soutěže Zlatá koruna 2020

29. 5. 2020      Speciální novinová příloha Zlatá koruna 2020

 

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.