« Zpět

Tři pětiny cestovatelů porovnávají kurzy měn

| 30. července 2015 - 10:10 | Zprávy

Prázdniny a s nimi spojené letní dovolené jsou v plném proudu. Pro ty, kteří se chystají za hranice, je zpravidla dovolená spojená s výměnou hotovosti. Podle průzkumu, který pro banku Cetelem realizoval Stem/Mark na konci letošního června, mění hotovost 97 % Čechů, kteří cestují za hranice. Vývoj kurzu však nesleduje 14 % z nich.

Lidé nejčastěji začínají sledovat kurz a řešit výměnu hotovosti zhruba týden před odjezdem (43 %). Dva týdny před odjezdem se tomu začíná více věnovat pětina, 18 % sleduje kurz ještě dříve. Den před odjezdem či odletem, případně až na letišti, vyměňují hotovost čtyři procenta.
 
Tři pětiny lidí, kteří cestují za hranice a mění si hotovost, porovnávají kurz u několika směnáren či bank (63 procent). Rozdíl v kurzu do 50 haléřů za jednotku zahraniční měny neřeší pětina. Jedna koruna rozdílu pak nehraje roli pro čtyři procenta. Téměř každý desátý pak neřeší výši kurzu vůbec (9 %). Výši případného poplatku za výměnu si zjišťuje každý druhý (51 %). V nejbližší směnárně či bance vyměňuje hotovost více než pětina lidí (23 %).
 
Z bankomatu v zahraničí vybírá hotovost osm procent lidí. 38 % lidí, kteří si s sebou vozí debetní či kreditní kartu, přitom tvrdí, že vědí, kolik výběr z bankomatu v zahraničí stojí. Placení platební kartou patří mezi nejpohodlnější variantu a zpravidla také bezpečnější a finančně nejvýhodnější. Samozřejmě ne všude karty akceptují, proto je dobré se předem informovat. Pokud je dovolená plánovaná dlouhodobě, doporučujeme sledovat kurzy měn České národní banky nebo směnáren a koupit zahraniční měnu co nejvýhodněji. 

 

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.