« Zpět

Světové ekonomické fórum

| 11. února 2019 - 8:44 | Zprávy

Praha 7. února: Každý rok se na konci ledna scházejí elity na Světovém ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu a snaží se najít řešení dlouhodobých globálních problémů. Cca 3 000 účastníků i v letošním roce diskutovalo o ekologii, udržitelném globálním rozvoji a technologiích v dnešním světě. Motto letošního setkání znělo „Globalizace 4.0: Hledání globální architektury ve věku čtvrté průmyslové revoluce“.

Jakým směrem se budou vyvíjet debaty, nastínil před samotným setkáním prezident Světového ekonomického fóra Börge Brende. Zdůraznil, že svět čelí velkým výzvám, jako je pomalejší hospodářský růst a změna klimatu. „Těmto výzvám lze čelit jen spoluprací. Máme jen jeden svět a chováme se, jako bychom měli jeden v rezervě,“ dodal. Hlavní debatou letošního fóra tedy bylo, co je potřeba vybudovat, aby svět propletený technologiemi fungoval co nejefektivněji. Světové ekonomické fórum je místem, kde se setkávají ty nejvlivnější ekonomické, politické a kulturní vlivy. Pravidelně zaujímají největší pozornost zástupci USA, Číny, Německa, Francie apod. Fórum navštívil již podruhé i český premiér, který využívá setkání v Davosu ke komunikaci s politickými partnery v zahraničí i se zástupci firem. V letošním roce komunikoval právě roli Česka v měnícím se světě. K tomuto jednání mu připravila Rada pro výzkum, vývoj a inovace dokument Inovační strategie České republiky 2019-2030, součástí čehož je i prezentace nové značky Czech Republic: The Country For The Future.

Na letošním fóru chyběli zástupci Ameriky. Nejdříve odřekl svoji účast prezident Donald Trump, posléze se omluvila celá americká delegace. Proti administrativě Donalda Trumpa vystoupila na fóru aktivně Angela Merkelová. Německá kancléřka propagovala myšlenku, že svět by měl řešit spory a podporovat prosperitu jen spoluprací a sdílenými institucemi a vyzvala k ukončení fragmentace. Americký zástupce, ministr zahraničí Mike Pompeo, se postavil svým názorem proti a řekl, že narušení starého globálního řádu je pozitivní vývoj, protože národy jsou důležité. Byl však proti názorům Angely Merkelové v menšině. Stejně jako německá kancléřka i zbytek světa chce dál stavět na kooperaci. Ani americký ministr zahraničí nepřijel osobně, ale svůj názor k tématům fóra prezentoval přes videopříspěvek.

V Davosu kvůli lokálním problémům letos chyběla britská premiérka Theresa Mayová i francouzský prezident Emmanuel Macron. Naopak jako svůj první cíl zahraniční cesty si vybral Davos nově zvolený brazilský prezident Jair Bolsonaro, který je známý svým ne příliš ochranářským přístupem k ekologii. Na fóru zdůraznil, že ochrana ekosystému musí být v souladu s ekonomickým růstem a představil privatizační program, který snižuje daň.

Jednou z hvězd letošního setkání byla teprve 16 letá švédská studentka Greta Thunbergerová, která měla emocionální projev o klimatických změnách. Ve Švédsku je známá protestní akcí Školní stávka za klima, kdy každý pátek demonstruje před švédským parlamentem a volá po řešení klimatické krize. Je v ekologii důsledná a nebojí se šokovat vysoké představitele a vyvolat v nich vlnu odpovědnosti a hlavně činu. Do Davosu přijela vlakem, protože letadla mají za následek vysoké emise CO2.

Světové fórum stanovilo i největší hrozby a rizika nadcházejícího období. Vedle ekologických hrozeb označili odborníci jako hlavní rizika zpomalení ekonomického růstu Číny, růst celosvětových dlouhodobých reálných úrokových sazeb a vzestup populistických ekonomických politik. Světové ekonomické fórum má i výhledy pro finanční společnosti. Digitalizace mění průmyslová odvětví i správu státu a finanční společnosti se již dlouhodobě vývojem technologií zabývají. Na Fóru byly stanoveny 3 hlavní technologie, které trvale změní bankovní sektor, a to vývoj umělé inteligence, aplikace blockchainu a rozšiřující se cloudové řešení.

 

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.