« Zpět

Zájem o stavební spoření klesá

| 4. listopadu 2011 - 11:16 | Zprávy | Stavební spoření

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka - A já se ke stavebnímu spoření, které Jakub zmiňoval, ještě vrátím. Už není tak oblíbené. Zájem Čechů o ně velmi rychle opadá. Lidem vadí změny, hlavně snížení státní podpory. A také až do dneška nebylo úplně jasné, jaké bude mít stavební spoření podmínky. 

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka
--------------------
A já se ke stavebnímu spoření, které Jakub zmiňoval, ještě vrátím. Už není tak oblíbené. Zájem Čechů o ně velmi rychle opadá. Lidem vadí změny, hlavně snížení státní podpory. A také až do dneška nebylo úplně jasné, jaké bude mít stavební spoření podmínky. Stavební spořitelny se snaží zájem domácností oživit, zatím se jim to ale moc nevede.

Jakub KLINGOHR, redaktor
--------------------
Loni za tři čtvrtletí zhruba 45 miliard korun, letos jen 33 miliard. Meziročně se objem úvěrů snížil o celou třetinu. Zlaté časy stavebního spoření skončily.

Jan HARBÁČEK, finanční poradce
--------------------
Už to není tak atraktivní spoření, jako to bývalo.

Jakub KLINGOHR, redaktor
--------------------
Pořádnou ránu uštědřili spořitelnám poslanci v září. Tehdy koalice prosadila omezení státní podpory ze 4500 na maximálně 2000 korun. Zdaňovat se nově budou i úroky z vkladu. Podle ekonomů se ale i tak tento způsob spoření může nadále vyplatit.

Markéta ŠICHTAŘOVÁ, ekonomka
--------------------
Ony maximální 2000 jsou takovou přelomovou částkou, které výrazně odlišují stavební spoření od dalších srovnatelných produktů.

Jakub KLINGOHR, redaktor
--------------------
Jenže ani to domácnosti, zdá se, nepřesvědčilo. Zájem o nové smlouvy klesá. Navíc, ty staré stále více lidí vypovídá. Na odliv zájmu klientů, stávajících i nových, stavební spořitelny reagují. Snižují úrokové sazby, nabízejí stoprocentní hypotéky s prodlouženou splatností až na 30 let, u dětí případně lidí starších 55 let nabízejí uzavření smlouvy bez poplatku.

Jiří ŠEDIVÝ, tajemník Asociace českých stavebních spořitelen
--------------------
Stavební spoření má jednak stále výhodné podmínky pro spoření, a také nabízí unikátní možnosti pro financování bydlení.

Jakub KLINGOHR, redaktor
--------------------
Jestli se zájem o stavební spoření oživí, to ekonomové nedokážou odhadnout. Ministerstvo navrhuje totiž i další změny. Státní podporu by od roku 2013 mohli získat například jen ti, kteří ji využijí skutečně jen na bydlení. Jakub Klingohr, televize Prima.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.