« Zpět

U Českomoravské stavební spořitelny mají lidé naspořeno téměř 148 miliard

| 10. listopadu 2014 - 10:00 | Zprávy | Stavební spoření

Jen u Českomoravské stavební spořitelny (ČMSS) v současné době spoří 1,4 milionu klientů. Dokládá to, že my Češi jsme jedním z nejspořivějších národů v Evropě a také, že stavební spoření je i po dvaceti letech své existence v naší zemi stále jedním z nejoblíbenějších způsobů spoření.

Podle statistik někde spoří více než tři čtvrtiny Čechů. Více než polovina nepravidelně, čtvrtina je pak schopná odkládat finance v pravidelných intervalech. Nejčastějším účelem je vytvoření finanční rezervy, hned poté následuje pořízení či vylepšení bydlení.
 
Situaci dokládá i struktura aktiv domácností. Největší položku tvoří netermínované bankovní vklady (34 %). Druhý největší podíl jsou vklady na stavebním spoření, které tvoří 16 procent aktiv. Hlavním důvodem, proč lidé ve stavebním spoření drží peníze, je jistota, stabilní výnos a dobré úročení.
 
Posláním stavebních spořitelen však není jen samotné spoření. Jejich hlavní náplní a hlavním motivem pro velkou část jejich klientů je možnost financovat vlastní bydlení pomocí úvěru. Stavební spořitelny poskytly od začátku svého působení na úvěrech a meziúvěrech téměř 680 miliard korun. Každý druhý dům či byt tak byl pořízen za účasti stavebního spoření. Lídr na trhu, Českomoravská stavební spořitelna, půjčila svým klientům z dané sumy téměř polovinu - více než 330 miliard.
 
A na co byly tyto úvěry čerpány? Jednoznačně největší podíl na počtu úvěrů tvoří rekonstrukce a modernizace bydlení (44 procent), hned poté následuje nákup domu či bytu (31 %), třetí nejvyhledávanější investicí je pak pořízení nové nemovitosti (15 %), ostatní položky tvoří jiné investice (10 %).
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.

ČMSS nejhorsi produkt pri spočitani uroku to neni tak vyhodne jak propaguji navic nejde prefinancovat.