« Zpět

TÉMA PRO DVA – Další osud stavebního spoření

| 28. února 2012 - 13:20 | Zprávy | Stavební spoření

Tentokrát se pohled dvou expertů z řad Finanční akademie Zlaté koruny zaměřil na stavební spoření. Otázka zní: Obstojí stavební spoření u klientů v důsledku změn, které tento produkt v poslední době provázejí? Na otázku odpovídají Václav Krupička ze společnosti Finance Albatros a Jaroslava Šindelářová z  AFIZ (Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců ČR).

Stavební spoření je stále jedním z nejlepších produktů na trhu
Václav Krupička
Otázku lze řešit ze tří pohledů - vnějších vlivů, které představují především zásahy státu, z  výhodnosti stavebního spoření pro klienta a samotné distribuce produktu.
Z hlediska vnějších vlivů jsou nestabilita a nejistota tím nejhorším, co konzervativní produkt tohoto typu může postihnout. Vláda totiž není schopna dát lidem jasný signál o budoucnosti stavebního spoření. Nadějné signály v chaosu dnešní doby jsou ale vidět – týkají se otázky účelovosti. Bude-li stavební spoření řešit potřeby studia dětí a spoření na důchod, pak nevidím skoro žádný problém v budoucnosti. Dokonce pak není tak absurdní nápad ministra financí o rozšíření bank, které budou moci stavební spoření poskytovat. Banky totiž těžko mohou vázat zdroje na jeden účel dlouhodobě a garantovat dlouhodobé úrokové sazby s počátkem čerpání až třeba za 7 let.
Z hlediska prospěchu klienta  je výnos  i po zásazích státu (snížení státní podpory, zdanění výnosů) velmi zajímavý, činí 4-5% p.a. To  pro velmi konzervativní  typ spoření se střednědobým horizontem je více než zajímavé, a pokud vezmeme i možnost zajímavého úvěru, je to jeden z nejlepších produktů na trhu. Z hlediska účelovosti se stavební spořitelny budou muset vrátit ke kořenům a orientovat se na malé úvěry na řešení oprav, rekonstrukce apod.
Stavební spoření je špatně prodáváno. Zpravidla je nabízeno stavebními spořitelnami společně s produkty příslušné finanční skupiny, což nezaručuje optimální řešení pro klienta. Většina nezávislých distributorů také není ochotna preferovat nízce placený produkt s vysokými nároky na znalosti poradce v oblasti úvěru, možností kombinace s dalšími produkty atd. Asi by si klienti měli udělat obrázek o kvalitě poradce dotazem na úvěr ze stavebního spoření či překlenovací úvěr. Je však dosti pravděpodobné, že se  změnami v penzijním spoření a investicích se stane stavební spoření zajímavější pro velké distribuční společnosti. Na otázku, zda obstojí stavební spoření u klientů, mám daleko pozitivnější názor než před rokem. Pokud ovšem nedojde k nekoncepčním zásahům do systému stavebního spoření ze strany státu.

Nemyslím si, že by stavební spoření mohlo v brzké době zaniknout
Jaroslava Šindelářová
Stavební spoření i přes veškeré změny, které tento finanční produkt doznal, si stále udržuje zájem české veřejnosti. Těchto změn nebylo málo. Stručně je připomeňme -  prodloužení minimální doby spoření pro získání státní podpory a dvojí snížení státní podpory (od roku 2004 zavedena minimální délka spoření z původních 5 let na 6 let a maximální výše státní podpory snížena ze 4.500,- Kč na 3.000,- Kč, od roku 2011 další snížení státní podpory na 2.000,- Kč).
A nyní uveďme hlavní argumenty, které hovoří pro stavební spoření.
V současné době, kdy úrokové sazby jsou velmi nízké a běžné účty u bank jsou téměř „neúročeny“, tzn. úrok se pohybuje mezi 0,01 – 0,5 % p.a., a při započtení měsíčních poplatků za vedení účtu bývají i účty „mínusové“, nabízí stavební spoření roční úrok cca 3 %.
Česká veřejnost se postupně finančně vzdělává a ve finančních produktech se začíná lépe orientovat – výhodnější úročení společně se státní podporou si stále udržuje velký zájem o stavební spoření ze strany občanů.
Český občan si již ověřil, že za své uložené peníze získá nejen vyšší úrok, ale i „něco navíc“, tj. státní podporu.
Pro určitou část české veřejnosti při sjednávání úvěrů na bydlení je stále velmi důležitá jistota měsíční splátky, tj. dává přednost pevné úrokové sazbě při dané měsíční splátce, v některých případech na celou dobu splácení úvěru, na rozdíl od hypotečních úvěrů, kdy se změnou fixace úrokové sazby se může výše úroku a měsíční splátka dokonce zvýšit – v závislosti na situaci hypotečních trhů.
Úvěr ze stavebního spoření může být za určitých podmínek nejen cenově výhodnější – je-li požadován úvěr v nižší částce a je-li naspořeno na stavebním spoření určité procento z cílové částky, pak může být tento úvěr získán bez zajištění. Pro žadatele to znamená, že nemusí dávat do zástavy kupovanou nemovitost a ušetří za znalecký posudek a za správní poplatek na katastru nemovitostí a na dané nemovitosti nebude váznout žádné zástavní právo. яндекс
Někdy bývají úvěry ze stavebního spoření při nižších částkách, do 1 mil. Kč, výhodnější než hypoteční úvěry – jedná se o nižší poplatek za zpracování úvěru, nižší poplatky za vedení účtu apod.  Vždy je nutné porovnat celkové náklady na úvěr ze stavebního spoření s náklady na hypoteční úvěr.
Závěrem se domnívám, že stavební spoření i přes změny, které v posledních letech doznalo, obstojí a stále může klientům hodně nabídnout. I nadále zůstává důležitým produktem jak pro spoření, tak především pro řešení bytových potřeb klientů. Rozhodně se nedomnívám, že by mohlo, jak je někdy mylně uváděno, v brzké době zaniknout.22

Nenechte si ujít předchozí díl seriálu Téma pro dva - Jaké faktory ovlivní vývoj na trhu hypoték v letošním roce?

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.