« Zpět

Studentské kvarteto

| 7. září 2012 - 11:29 | Zprávy | Stavební spoření

Jak finančně zabezpečit děti na studiích aneb co udělat pro to, aby kapsy studentů nezely prázdnotou. Aby byly děti finančně zaopatřené, uměly rozumně hospodařit s penězi a dokázaly se o sebe v budoucnu postarat. To jsou přání snad všech rodičů. Máte pocit, že vám chybí potřebné informace „jak na to"?

Jak finančně zabezpečit děti na studiích aneb co udělat pro to, aby kapsy studentů nezely prázdnotou.
Aby byly děti finančně zaopatřené, uměly rozumně hospodařit s penězi a dokázaly se o sebe v budoucnu postarat. To jsou přání snad všech rodičů. Máte pocit, že vám chybí potřebné informace „jak na to"? Pak právě pro vás jsou určené následující rady, jakým způsobem můžete začít dětem spořit, jaká je optimální výše kapesného a jaké mají studenti další možnosti získání potřebných financí.
1. Spoření
Také se vám v rodině narodilo miminko a vy nevíte, jaký mu dát vhodný dárek do života? Zkuste popřemýšlet, jestli místo značkového dudlíku a drahých dupaček raději nezaložit dlouhodobé spoření. Na výběr máte z několika možností. „Nejčastějším typem je stavební spoření. V současnosti máte možnost čerpat státní příspěvek 2 000 korun ročně," říká výkonný ředitel Řízení segmentů Poštovní spořitelny Aleš Pospíšil. Další možností je založení dětského účtu, který bývá obvykle úročen poměrně zajímavou úrokovou sazbou. Například Era nabízí První konto, které můžete kdykoliv od 10 let věku dítěte převést na Era osobní účet. Malí školáci tím získají dětskou platební kartu, díky které si své kapesné budou moci vybírat z bankomatu. Přirozenou cestou se tak naučí hospodařit s vlastními penězi.
Rada navíc: Vybírejte dětský účet i podle bonusů, které můžete čerpat. Například Era nabízí členství v Era klubu, který dětem přináší spoustou výhod a hravou formou je učí orientovat se ve světě peněz.
2. Kapesné
Optimální výše kapesného je zcela individuální záležitostí. Záleží především na tom, jak je dítě staré a k čemu peníze použije. „Jsou rodiny, kde rodiče dávají peníze i 5-6letým dětem, aby například mohly koupit dárek někomu z rodiny, ale znám i případy, kdy děti ve věku 10-15 let své pravidelné kapesné nedostávají. Já si myslím, že je vhodné, aby dítě začalo dostávat kapesné s nástupem do školy," popisuje psycholožka Mgr. Renáta Míková. Jak velkou částku budete svým dětem pravidelně vyplácet, záleží především na rodinné finanční situaci. Nezapomínejte na to, že kapesné by mělo dětem sloužit nejen k nákupům věcí pro osobní spotřebu, ale i ke spoření „do prasátka". Dítě by se mělo naučit, že dlouhodobé spoření se v životě vyplatí. Mají děti dostávat peníze za domácí práce? „Domluva, že část kapesného bude záležet na tom, jak dítě pomáhá v domácnosti, je dobrou cestou, jak své děti vychovávat k finanční gramotnosti. Naučí se, že pro získání peněz je potřeba něco udělat," dodává Renáta Míková. Další možností, jak se mohou děti zdokonalit ve vztahu k financím, je návštěva zábavného portálu pro mladé www.eraklub.cz. Čeká na ně řada soutěží, her a poznávacích kvízů, za které mohou získat virtuální peníze. Ty pak lze využít k nákupu reálných odměn.
Rada navíc: Nastavte si pevný režim vyplácení kapesného a dodržujte ho bez výjimek. Dítě se tím lépe naučí rozvrhnout měsíční výdaje.
3. Výhodné účty pro studenty a mladé
Vlastní bankovní účet považují mladí lidé za vstup do dospělosti. Studentské konto je určeno už pro studenty starší 15-ti let. V současnosti je nabízí mnoho bank. Jak se v tolika nabídkách vyznat? V první řadě zvažte, zda má daná banka ve vašem okolí dostatek bankomatů a kolik stojí výběr z bankomatů cizích. Podle tohoto parametru na trhu jednoznačně vítězí už zavedené banky. „Například studentské konto od ČSOB nově nabízí standardní kreditní kartu s limitem až 20 000 korun zdarma, a to bez dokládání příjmu. Také Era osobní účet má výhody pro mladé, např. bezplatné vedení anebo dva výběry z našich bankomatů v měsíci zdarma," upřesňuje aktuální nabídku Aleš Pospíšil. Studenti mají navíc mnohdy výhody v oblasti služeb, za které musí běžní klienti platit. Nejde jen o už zmíněné bezplatné vedení účtu, ale zdarma jsou taky výpisy nebo platby za odchozí transakce elektronického bankovnictví.
Rada navíc: Některé banky přispívají na zřízení studentských slevových průkazů, jako jsou ISIC Scholar, EURO <26 nebo poskytují poukázky na cestování.
4. Přivýdělek ke studiu
Se vstupem na vysokou školu nerostou pouze náklady na skripta, ubytování a stravu, ale i na dopravu, koníčky i zábavu se spolužáky. Podle průzkumu ČSOB 90 % vysokoškoláků finančně podporují rodiče. Celé tři čtvrtiny si ale během svého studia přivydělávají. „Brigády a práce na poloviční úvazek studentům přinesou nejen finanční přilepšení ke kapesnému, ale získají i cenné zkušenosti. Nejlepší je, pokud práci najdou přímo v oboru, který aktuálně studují. Získaná praxe se jim bude hodit při hledání zaměstnání," radí Aleš Pospíšil. Studenti na brigádě mohou očekávat průměrný plat 80 korun na hodinu.
Rada navíc: Nejrychlejším způsobem, jak si najít vhodný přivýdělek, je využít nabídku českých pracovních portálů např. Práce.cz nebo Jobs.cz.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.