« Zpět

Stavební spořitelny poskytly do října o 23 procent méně úvěrů

| 14. listopadu 2011 - 11:26 | Zprávy | Stavební spoření

Praha 13. listopadu (ČTK) - Tuzemské stavební spořitelny poskytly letos do konce října úvěry za více než 38 miliard korun, což je v meziročním srovnání pokles o 23 procent. V meziročním srovnání uzavírají spořitelny rovněž méně nových smluv o stavebním spoření včetně zvýšení cílových částek. 

Praha 13. listopadu (ČTK) - Tuzemské stavební spořitelny poskytly letos do konce října úvěry za více než 38 miliard korun, což je v meziročním srovnání pokles o 23 procent. V meziročním srovnání uzavírají spořitelny rovněž méně nových smluv o stavebním spoření včetně zvýšení cílových částek. Vyplývá to z údajů všech pěti tuzemských stavebních spořitelen.
Ke konci října spořitelny uzavřely přes 562.000 nových smluv, zatímco loni za stejné období to bylo 654.000 smluv. Počet nově uzavřených smluv vzrostl meziročně pouze Českomoravské stavební spořitelně, ostatním klesl.

Zároveň ale všem spořitelnám klesá cílová částka u nových smluv. Celkově tato suma činila ke konci října přes 174 miliard korun, zatímco loni byla téměř 210 miliard korun. Cílová částka přitom vyjadřuje budoucí záměry zákazníka, tedy kolik si hodlá naspořit nebo půjčit na bydlení. Její výši nelze překročit, ale je možné ji zvýšit.

V případě úvěrů zaznamenaly pokles všechny stavební spořitelny. Nejvíce se objem nových úvěrů snížil Wüstenrot stavební spořitelně a Raiffeisen stavební spořitelně.

Stavební spořitelny poskytují úvěry ze svých zdrojů, tedy z vkladů klientů, kteří si spoří. Naopak hypoteční banky si na úvěr, který pak následně poskytnou klientovi, většinou půjčují a úrokové sazby závisí na délce doby fixace a ceně peněz na mezibankovním trhu.

Sněmovna na počátku listopadu přehlasovala Senát a navzdory odporu opozice stvrdila omezení státní podpory stavebního spoření. Podpora klesne na nejvýše 2000 korun ročně, zdaňovat se budou úroky z vkladu.

Ministerstvo financí připravuje i další změny. Navrhuje, aby státní podporu stavebního spoření mohli od roku 2013 získat jen ti, kteří ji využijí na bydlení, nebo si vezmou úvěr od stavební spořitelny. MF chce zároveň od roku 2015 umožnit, aby stavební spoření mohly poskytovat i univerzální banky. V případě poskytování stavebního spoření univerzální bankou přitom banka nebude podle návrhu limitována ve způsobu využití peněz. Banky budou moci s nimi nakládat stejně jako s jinými primárními vklady.

Navrhované změny podle výkonného ředitele Evropského sdružení stavebních spořitelen Andrease Zehndera povedou fakticky k likvidaci celého systému stavebního spoření v ČR.

Zdroj: Stavební spořitelny

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.