« Zpět

Stavební spořitelny na děti moc nemyslí. Speciální nabídky pro ně jsou jen dvě

| 21. prosince 2011 - 11:24 | Zprávy | Stavební spoření

Zmapovali jsme nabídky stavebních spořitelen zaměřené na děti. Sazebníkovou slevu jim poskytuje jediná spořitelna. Ušetřit můžete v právě probíhajících akcích. Speciální vkladové produkty pro děti nenabízejí nic zásadního, to jsme si zmapovali v článku Speciální spoření pro děti se nevyplatí. 

Zmapovali jsme nabídky stavebních spořitelen zaměřené na děti. Sazebníkovou slevu jim poskytuje jediná spořitelna. Ušetřit můžete v právě probíhajících akcích. Speciální vkladové produkty pro děti nenabízejí nic zásadního, to jsme si zmapovali v článku Speciální spoření pro děti se nevyplatí. Dnes tento výčet zkompletujeme o nabídku stavebních spořitelen zamířených opět na děti. Ani jedna z nich nenabízí dětem zvýhodněný úrok a pouze jedna v sazebníku zvýhodňuje dětské smlouvy na poplatku za uzavření smlouvy. Situaci tak zachraňují stále se opakující akce.
Před výčtem nabízených sazeb a poplatků spojených se stavebním spořením připomeňme také nevyčíslitelnou přetrvávající nejistotu kolem pravidel stavebního spoření. Už víme, že nová výše maximální státní podpory za rok činí 2000 Kč (z ročních úspor menších než 20 000 Kč je to 10 %) a že úrokové výnosy ze stavebního spoření již nebudou osvobozeny od 15% srážkové daně.

Nejistota ovšem stále panuje kolem případné účelovosti státní podpory případně celé naspořené částky. Plánujete-li vašemu potomkovi spořit na bydlení, pak nemáte problém. Pokud ale peníze plánujete použít například na studium dítěte, pak budete do svého rozhodování muset vnést také element nejisté státní podpory v budoucnosti a v takovém případě roční výnos stavebního spoření může klesnout z inzerovaných 5 % nejčastěji pod 2 % ročně. To dostanete i na dobře úročeném spořicím účtu, kde ještě budete mít peníze kdykoli k dispozici (což u dlouhodobého spoření nemusí být výhoda).

Volba je jen na vás, podívejte se, z čeho můžete vybírat.

Českomoravská stavební spořitelna – pro děti nic speciálního

Na webu této spořitelny sice naleznete speciální sekci stavebního spoření pro děti, když ale tuto nabídku porovnáte s klasickou, nenajdete žádný rozdíl. Platí tedy, že smlouvu zde uzavřete za poplatek ve výši procenta z uzavřené cílové částky, za roční vedení vkladového účtu zaplatíte 310 korun a na celou dobu spoření získáte úrokovou sazbu ve výši 2 % p.a.

Stejně jako u klasické smlouvy, můžete i pro dětskou využít do konce roku probíhající akci. Ta nabízí až 2000 korun za uzavření nové smlouvy a dalších 1000 korun můžete získat, pokud budete šest měsíců po sobě poukazovat na účet stavebního spoření 0,5 % cílové částky. Podrobně jsme celou akci popsali již dříve v článku Stavební spořitelny nabízejí opět houfně tisíce.

Modrá pyramida – na děti myslí sazebník

Sazebník Modré pyramidy jako jediný na trhu stavebních spořitelen myslí na dětské smlouvy a zvýhodňuje pro ně poplatek za uzavření smlouvy. Ten standardně činí procento z cílové částky, u dětských smluv se ale poplatek nepočítá z cílové částky do 50 tisíc, pokud si zvolíte vyšší, pak zaplatíte půl procenta z částky přesahující 50 tisíc korun. Toto zvýhodnění však platí jen pro smlouvy s maximální cílovou částkou 200 tisíc korun.

Roční vedení vkladového účtu již sazebník dětem nezvýhodňuje, a tak vyjde na 300 korun, stejně jako „velké“ stavební spoření. Standardní je i nabízený úrok pro spoření – 2 % p.a.

Do konce roku (již od jeho začátku) Modrá pyramida nabízí stavební spoření pro děti do 10 let s poplatkem za uzavření smlouvy zdarma. Podmínkou je, že cílová částka musí být uzavřena na úrovni 150 tisíc korun.

Alternativou k této nabídce je podzimní akce spořitelny, kdy na první rok spoření nabízí úrokovou sazbu 4 % (další rok opět 2 %) a bonus 2000 korun. Také o této akci jsme podrobně psali v článku Stavební spořitelny nabízejí opět houfně tisíce.

Raiffeisen stavební spořitelna – turbomarketing i pro děti

Raiffeisen nemá speciální nabídku pro děti, pokud si ji vyberete, pak za smlouvu podle sazebníku zaplatíte klasické procento z cílové částky a za roční vedení vkladového účtu zaplatíte 316 korun. Také nabízená úroková sazba je obligátní dvouprocentní.

I dětem je nyní dostupná nabídka tzv. turbospoření, se kterým můžete získat až 4000 korun. Pokud je chcete, musíte do konce roku 2011 uložit na účet stavebního spoření alespoň 100 000 korun (+ potřebné poplatky). Pak na konci roku získáte jednorázovou prémii 1000 korun a šest dalších slevových prémií za roky 2011 až 2016 ve výši 500 korun. Další podrobnosti o akci naleznete opět ve článku Stavební spořitelny nabízejí opět houfně tisíce.

Stavební spořitelna České spořitelny – smlouva a taška zdarma

Ani na webu Buřinky nenajdete speciální nabídku pro dětské spoření. Nenajdete ji ani v sazebníku. Ten však připomene, že tato stavební spořitelna jako jediná neúčtuje za uzavření smlouvy klasické procento z cílové částky, poplatek je o polovinu nižší a platí to tedy i pro dětské smlouvy. Další dva sledované parametry se ale už nevymykají. Za roční vedení vkladového účtu zaplatíte 310 korun a nabízená úroková sazba činí 2 %.

Buřinka nejprve nabízela jako podzimní akci ke každé nové smlouvě sportovní tašku Puma. V prosinci k ní přidala klasickou nabídku smlouvy zdarma. To však platí pouze u smluv s maximální cílovou částkou 150 tisíc korun, ostatní smlouvy můžou získat prémii 750 korun. Podmínkou pro její získání je uzavření smlouvy do konce roku a do konce ledna 2012 je pak nutné na účet uložit alespoň 5000 korun.

Wüstenrot stavební spořitelna – Kamarád zdarma a 3 %

Sazebník nerozlišuje poplatky pro klasické a dětské smlouvy, za uzavření si spořitelna podle něj účtuje procento z cílové částky. Za roční vedení vkladového účtu u Wüstenrotu zaplatíte nejméně – 240 korun.

Do konce roku 2011 můžete využít dvou akcí, které vám stavební spoření výrazně zvýhodní. První je akce u varianty Kamarád+ (tedy spoření pro děti do 18 let), které sjednáte s nulovým poplatkem za uzavření smlouvy.

K tomu můžete ještě využít podzimní akci spořitelny, kterou si zvednete úrokovou sazbu na spoření ze 2 na 3 procenta, a to po celou dobu trvání smlouvy. Podmínky pro získání této akční nabídky jsou: cílová částka 300 tisíc korun a do 4 měsíců od uzavření smlouvy musí být na účtu stavebního spoření uložených alespoň 3000 korun.

Srovnání nejdůležitějších parametrů stavebního spoření pro děti

Stavební spořitelna

Roční vedení vkladového účtu

Poplatek za uzavření smlouvy (% z cílové částky)

Běžná úroková sazba

Akce běžící do konce roku 2011

Českomoravská SS

310 Kč

1

2 %

Bonus až 3000 Kč

Modrá Pyramida

300 Kč

0,5 % z cílové částky přesahující 50 000 Kč

2 %

Děti do 10 let smlouva zdarma; Akce 2+ 2 % a prémie 2000 Kč

Raiffeisen SS

316 Kč

1

2 %

Bonus až 4000 Kč

SS České spořitelny

310 Kč

0,5

2 %

Smlouva zdarma

Wüstenrot SS

240 Kč

1

2 %

Smlouva zdarma + sazba 3 % na spoření

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.