« Zpět

Stavební spořitelny lákají na zvýhodněné úvěry na bydlení

| 18. dubna 2011 - 10:00 | Zprávy | Stavební spoření

Růst zájmu domácností o úvěry na bydlení nutí nejen hypoteční banky, ale i stavební spořitelny přicházet na trh s nejrůznějšími nabídkami zvýhodněných půjček. Cíl je přitom jasný – oslovit co nejvíce bonitních klientů a nabídnout jim cenově či jinak zvýhodněné úvěry ze stavebního spoření, které by byly konkurenceschopné hypotékám. 

Růst zájmu domácností o úvěry na bydlení nutí nejen hypoteční banky, ale i stavební spořitelny přicházet na trh s nejrůznějšími nabídkami zvýhodněných půjček. Cíl je přitom jasný – oslovit co nejvíce bonitních klientů a nabídnout jim cenově či jinak zvýhodněné úvěry ze stavebního spoření, které by byly konkurenceschopné hypotékám.
Například lídr trhu Českomoravská stavební spořitelna (ČMSS) nabízí řádný úvěr ze stavebního spoření za úrokovou sazbu 3,7 procenta ročně. „Je to neměnná úroková sazba po celou dobu splácení půjčky. Klienti přitom mohou kdykoliv a bez jakékoliv sankce úvěr předčasně splatit, či jen jeho část,“ upozornil Rostislav Trávníček, ředitel marketingu a komunikace ČMSS. Do částky půl milionu korun nabízí spořitelna úvěry bez nutnosti zajištění.
Českomoravská stavební spořitelna nabízí klientům další výhodu, a tou je získání úvěru na bydlení zdarma – respektive bez poplatku za zpracování a poskytnutí řádné půjčky. Klienti mají také možnost si bezplatně sjednat rizikové životní pojištění úvěru, které slouží k zajištění nesplacené části úvěru ze stavebního spoření.
Pokud klient nesplní některou z podmínek pro získání řádného úvěru ze stavebního spoření, například minimální dobu trvání spořící smlouvy v délce dvou let, může v případě potřeby čerpat překlenovací úvěr. Úrokové podmínky těchto půjček se přitom blíží nabídce u řádných úvěrů. V případě ČMSS získají klienti překlenovací půjčky s úrokovou sazbou již od 3,9 procenta ročně. Tato nabídka je ale časově omezena a týká se žádostí o překlenovací úvěry Topkredit, Topkredit plus a Tophypo, které budou doručeny na ústředí ČMSS do konce letošního dubna. Opět i v případě překlenovacích půjček platí, že do částky půl milionu korun je klienti mohou získat bez zajištění.
Řádný úvěr ze stavebního spoření s úrokovou sazbou ve výši 3,7 procenta ročně nabízí vedle ČMSS kupříkladu také Wüstenrot stavební spořitelna. I v jejím případě je tento úrok neměnný po celou dobu splácení půjčky. Klienti si přitom mohou půjčku v rámci splácení buď rozložit na delší období, nebo naopak mohou půjčku splatit rychleji pomocí mimořádných splátek.
Stavební spoření a úvěry ze stavebního spoření v současné době prochází nelehkým obdobím kvůli snížení státní podpory. Stále však mají tyto půjčky zcela nezastupitelnou roli ve financování bydlení. Jsou to právě stavební spořitelny, které jsou klíčovými hráči ve financování renovací, rekonstrukcí či dalších vylepšení bytového fondu. Mnoho lidí si kupříkladu půjčuje okolo 150 až 200 tisíc korun. Právě úvěry ze stavebního spoření jsou v těchto případech nejvýhodnější. Hypotéky v takto nízkých objemech totiž čerpat nelze a jiné varianty půjček jsou zase za několikanásobně vyšší úroky, než co nabízejí stavební spořitelny.
Úvěry ze stavebního spoření a standardní hypoteční úvěry si přitom konkurují jen částečně. I úvěry ze stavebního spoření mohou být v objemech miliónů korun, kdy je již vyžadována zástava nemovitostí (hypotéka). Většina půjček ze stavebního spoření je ale poskytována v menších objemech v řádu desetitisíců až statisíců korun. Naproti tomu hypotéky mají význam jen v miliónových objemech.
Při čerpání řádného či překlenovacího úvěru ze stavebního spoření klienti vedle své bonity a dalších věcí dokládají vždy účel použití finančních prostředků z dané půjčky. Aby byla splněna zákonná podmínka, musí klienti vedle financování získání bytu využít úvěr například na výstavbu či koupě stavby pro bydlení. Další možností je změna, modernizace a údržba bytu, stavby pro bydlení nebo její části, včetně úhrady případného podílu na úpravách společných částí. Také stavební úprava nebytového prostoru na byt může být jedním z bytových účelů. Úvěrem ze stavebního spoření lze také financovat získání stavebního pozemku za účelem výstavby stavby pro bydlení nebo stavebního pozemku, na kterém se již nachází stavba pro bydlení. A mnoho dalších.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.