« Zpět

Stavební spoření Státní podpora maximálně 2 000 korun

| 30. prosince 2011 - 8:37 | Zprávy | Stavební spoření

Je jedno, jestli vklady na stavební spoření posíláte najednou či průběžně, státní podpora se vypočítá jako 10 procent z toho, co jste v kalendářním roce naspořili. Více než 2 000 korun vám však stát nedá, což odpovídá ročnímu vkladu 20 000 korun. Neuspěje argument, že jste si smlouvu zakládali před lety a máte sjednanou podporu až 4 500 korun ročně. 

Je jedno, jestli vklady na stavební spoření posíláte najednou či průběžně, státní podpora se vypočítá jako 10 procent z toho, co jste v kalendářním roce naspořili. Více než 2 000 korun vám však stát nedá, což odpovídá ročnímu vkladu 20 000 korun. Neuspěje argument, že jste si smlouvu zakládali před lety a máte sjednanou podporu až 4 500 korun ročně. V obchodních podmínkách smlouvy je napsáno, že státní podpora se řídí zákonem o stavebním spoření. A ten se prostě změnil.
Takže i smlouvy, na které jste dosud pobírali vysokou státní podporu, budou nově znevýhodněné. Dosud připsaná vyšší státní podpora však klientům zůstává, změna se týká až podpory připsané od roku 2011 (připisuje se v roce 2012) a dále.

Daň z úroků

Mění se i zdanění. Až dosud se úroky získané ze stavebního spoření nijak nedanily. Nově je stanovena daň ze zisku 15 procent. Daň však nebudete platit ze všeho, co na stavebním spoření vyděláte - ze státní podpory se daň nevyměřuje, jen z úroků, které získáte z vlastních vkladů a z úroků ze státní podpory. Úroky, které vám až dosud byly připsány, se však zpětně danit nebudou.
Daň pocítí ti, kteří mají starší smlouvu s úrokovým bonusem. Tehdy stavební spořitelny slibovaly, že když si klient nevezme úvěr, na konci spořenímu vyplatí úrokový bonus třeba 1,5 %. Protože tento bonus bude vyplacen najednou na konci spoření, daň 15 procent se ho týkat bude.
Daň strhne a odvede stavební spořitelna, na účet klienta už přijdou peníze zdaněné.

Účtenky zatím nejsou třeba

Původně se uvažovalo, že bude nutné státní podporu využít na bydlení. K tomu by bylo potřeba doložit faktury a účtenky za stavební práce či materiál. Zatím nic takového neprošlo a peníze můžete použít, jak chcete.
Schovávat si účtenky související s bydlením není od věci -změnám není konec, a kdyby v budoucnu podobná úprava vešla v platnost, je možné, že k doložení účelovosti se budou přijímat doklady až rok staré.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.