« Zpět

Stavební spoření je stále atraktivním produktem

| 23. března 2015 - 11:22 | Zprávy | Stavební spoření

Českomoravská stavební spořitelna zaznamenala v celkovém objemu cílových částek nárůst. Podle Manfreda Kollera, místopředsedy představenstva ČMSS, lze konstatovat, že v době všeobecně nízkých úrokových sazeb na finančním trhu zůstává stavební spoření i nadále atraktivním produktem.

Skutečnost potvrzují mimo jiné i výsledky Českomoravské stavební spořitelny. Za první dva měsíce uzavřela ČMSS, lídr trhu, nové smlouvy o stavebním spoření v objemu 14,557 miliardy korun, což je o téměř 9 procent více než v roce 2014. Do konce února 2015 ČMSS uzavřela celkem 35 538 nových smluv o stavebním spoření včetně zvýšení cílové částky.
 
Stavební spoření jako konkurenceschopný spořicí nástroj rezonuje i v médiích. Například v reportáži TV Prima tento týden v hlavní zpravodajské relaci uznávaná analytička Markéta Šichtářová uvedla: „Samozřejmě už to není srovnatelné s tím, co jsme znali třeba v 90. letech, naproti tomu nutno říci, že ve srovnání třeba s běžným účtem nebo třeba i s nějakým spořicím účtem se pořád jedná o nadprůměrný produkt. Jedinou "nevýhodou" toho stavebního spoření je, že peníze jsou v něm vázané poměrně dlouhou dobu.“
 
Úvěry ze stavebního spoření na rekonstrukce a modernizace táhnou
Situace na trhu není pro úvěrový obchod stavebních spořitelen jednoduchá vlivem nízkých úrokových sazeb hypoték. Přesto dochází k růstu, stoupá poptávka po malých úvěrech na rekonstrukce a modernizace bytů a domů. Tato oblast financování bydlení, je i hlavním směrem, na který se stavební spořitelny v současnosti soustředí. Například ČMSS poskytuje nezajištěné úvěry do výše až 500 000 korun. V porovnání se spotřebitelskými úvěry, které jsou jako zdroj financování také využívány, jsou úvěry ze stavebního spoření v řádech až o desítku procent nižší než úrokové sazby spotřebitelských úvěrů.
 
Do konce února poskytla ČMSS celkem 4 599 překlenovacích úvěrů a úvěrů ze stavebního spoření, a to v objemu 3,501 miliardy korun, což činí v objemu meziroční nárůst 15,6 procenta. V tuto chvíli směřuje 44 % půjčených prostředků právě do rekonstrukcí a modernizací, 31 % na koupi bytu nebo rodinného domu.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.