« Zpět

Stát přispěje na stavební spoření jen dva tisíce

| 5. září 2011 - 11:16 | Zprávy | Stavební spoření

Státní podpora stavebního spoření klesne v příštím roce na nejvýše dva tisíce korun ročně pro nové i existující smlouvy, zdaňovat se budou úroky z vkladu.

Státní podpora stavebního spoření klesne v příštím roce na nejvýše dva tisíce korun ročně pro nové i existující smlouvy, zdaňovat se budou úroky z vkladu.
Vládní návrh na omezení státní podpory stavebního spoření včera v závěrečném čtení schválila Sněmovna. Stát tak chce ušetřit čtyři až šest miliard korun. Změnu musí ještě posoudit Senát a podepsat prezident.
Státní příspěvek bude nově představovat deset procent místo dosavadních patnácti procent z naspořené částky. Maximálním limitem pro jeho výpočet přitom bude částka 20 000 korun, takže nepřekročí 2 000 korun. Nově se budou zdaňovat připsané úroky, státní podpora se zdaňovat nebude.
Státní podporu stavebního spoření nyní čerpá asi pět milionů Čechů. Loni ze státního rozpočtu putovalo na státní podporu za rok 2009 přes 11,7miliardy korun.
Podle Tomáše Rampuly, hlavního analytika společnosti AWD ČR, byla podpora stavebního spoření v Česku nastavena pro střadatele velmi vstřícně. „Takto velká finanční státní podpora není ani vmnohem bohatších okolních zemích,“ upozornil. Dodal, že stavební spoření se nyní stane mnohem méně výhodné. „Masivní rychlé ukončení stavebního spoření však neočekáváme, spíše postupný, dlouhodobý odklon, který nebude nijak extrémně dramatický,“ dodal Rampula.
Ministerstvo financí připravuje i další změny. Navrhuje, aby státní podporu stavebního spoření mohli od roku 2013 získat jen ti, kteří ji využijí na bydlení, nebo si vezmou úvěr od stavební spořitelny. Zároveň chce od roku 2015 umožnit poskytování stavebního spoření i univerzálním bankám. Banky v tom případě nebudou podle návrhu omezeny ve způsobu využití peněz, budou s nimi moci nakládat stejně jako s jinými primárními vklady.
Stavební spoření patřilo mezi nejvýhodnější spořicí produkty na trhu. Jeho čistý výnos klesal od 14 procent až k sedmi procentům po novelizaci zákona o stavebním spoření v roce 2004, kdy se snížila státní podpora na maximálně 3 000 Kč ročně a prodloužení vázací lhůty z pěti na šest let. Dnes činí čistý výnos ze stavebního spoření čtyři procenta.
***

Nově uzavřené smlouvy
(v tis.)
2 000 Pramen: Asociace
1 500 českých spořitelen stavebních
1 000
500
0
1999 *za první pololetí 2011*
Výše vyplácené státní
podpory (v mld. Kč)
15 11,74
10
5 6,39 Pramen: ministerstvo financí
1999 2010

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.