« Zpět

Spořitelny se začínají chovat jako banky

| 13. dubna 2011 - 10:16 | Zprávy | Stavební spoření

Na vlně rostoucího zájmu Čechů o hypotéky se veze i stavební spoření. Stavební spořitelny se zároveň v reakci na restrikce státní podpory podle zjištění Práva začínají více chovat jako banky a produktově se s nimi propojují. Některé už nabízejí i klasické půjčky či běžné účty. Jiné se snaží stát alternativou k penzijním fondům, aby dosáhly na státní příspěvky.

Na vlně zvýšeného zájmu o hypotéky se v letošním roce veze také stavební spoření

Na vlně rostoucího zájmu Čechů o hypotéky se veze i stavební spoření. Stavební spořitelny se zároveň v reakci na restrikce státní podpory podle zjištění Práva začínají více chovat jako banky a produktově se s nimi propojují. Některé už nabízejí i klasické půjčky či běžné účty. Jiné se snaží stát alternativou k penzijním fondům, aby dosáhly na státní příspěvky.
Raiffeisen stavební spořitelna v únoru vyčlenila miliardu korun pro nové úvěry na bydlení se sazbou od 4,1 procenta – a jak Právu potvrdila, žadatelé o úvěry během několika týdnů z této sumy překvapivě rychle vyčerpali více než 40 procent.

Úrok 4 % na rok za novou smlouvu

Stavební spořitelna Modrá pyramida nyní nejen rozšířila své týmy poradců-prodejců, ale kromě stavebního spoření začala prodávat i další bankovní produkty ze skupiny Komerční banky, jako jsou třeba účty pro studenty, kreditky či půjčky nevázané na konkrétní účel.
Nově tato spořitelna nabízí i relativně slušné zúročení domácích úspor čtyřmi procenty ročně (na spořicích bankovních účtech bývá úrok obvykle kolem 2 %), ovšem za podmínky, že si u ní uzavřete i novou smlouvu o stavebním spoření.
„Klient může počítat s tím, že částka, kterou vloží na svůj účet v průběhu tzv. upisovacího období, které trvá čtyři měsíce po přijetí návrhu na uzavření smlouvy, bude úročena úrokovou sazbou 4 % po dobu jednoho roku. Musí si u nás založit stavební spoření s maximální cílovou částkou milión korun a vložit na svůj účet stavebního spoření minimálně deset tisíc korun,“ upřesnila Modrá pyramida.

Úvěr až na 100 % hodnoty nemovitosti

Ta kromě toho nabízí hypoúvěry ve výši až 100 % hodnoty nemovitosti s možností rozložení splátek až na 28 let a s úrokovou sazbou 4,39 procenta, bez nutnosti počáteční akontace. Pro klienty, kteří mají naspořeny již určité peníze, začíná sazba od 4,09 %. Ještě v letech 2008 a 2009, tedy v době, kdy se projevily dopady finanční krize, přitom bylo velmi obtížné získat hypotéku nebo úvěr na celou cenu nemovitosti. Z výhodnosti stavebního spoření, které Češi zjevně neodepsali ani po vládních škrtech podpory, těží samozřejmě lídr trhu Českomoravská stavební spořitelna (ČMSS) – jinak také Liška. „Roční efektivní úroková míra u nových smluv o stavebním spoření i po úpravách státní podpory a zdanění úroků z vkladů může být vyšší než pět procent,“ konstatuje ČMSS, která nově nabízí překlenovací úvěry od 3,9 procenta s vyřízením bez poplatku za zpracování.
Liška zároveň ze všech stavebních spořitelen nejvíce usiluje o to, aby vláda do penzijní reformy zahrnula i stavební spoření, a to s argumentem, že pořízení vlastního bytu na stáří patří k těm nejlepším formám zajištění. A stavební spořitelny by se tak zase dostaly více do hry z pohledu toho, na co stát hodlá v budoucnu prioritně přispívat.

Půjčí i bez zástavy

Stavební spořitelna Wüstenrot zase letos začala poskytovat úvěr až do dvou miliónů korun bez zajištění zástavním právem nemovitosti za 5,9 procenta. Požádat o něj může každý, kdo má jeden rok stavební spoření u jakékoli stavební spořitelny a do okamžiku čerpání uspoří 10 procent cílové částky.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.