« Zpět

Slovníček

| 22. listopadu 2011 - 12:09 | Zprávy | Stavební spoření

Stavební spoření - Cílová částka: Součet vašich vkladů, státní podpory a úroků. Cílovou částku stanovujete už ve chvíli, kdy uzavíráte smlouvu. Od její výše se odvíjejí poplatky za uzavření smlouvy (obvykle to bývá jedno procento z cílové částky, takže u smlouvy na 300 000 Kč zaplatíte poplatek 3 000 Kč). 

Stavební spoření - Cílová částka: Součet vašich vkladů, státní podpory a úroků. Cílovou částku stanovujete už ve chvíli, kdy uzavíráte smlouvu. Od její výše se odvíjejí poplatky za uzavření smlouvy (obvykle to bývá jedno procento z cílové částky, takže u smlouvy na 300 000 Kč zaplatíte poplatek 3 000 Kč). Cílovou částku nesmíte přespořit, v případě, že to hrozí, můžete ji za poplatek navýšit.
Vázací doba: Abyste měli nárok na státní podporu, musíte spořit minimálně 6 let. Pokud tuto dobu nedodržíte, podporu (i již připsanou) vám odeberou a spořitelna si dokonce může účtovat pokutu. Jedinou možností, jak stavební spoření ukončit dřív, je vzít si úvěr. To pak však musíte veškeré peníze využít účelově na bydlení.
Minimální úložka: Podle obchodních podmínek máte spořit pravidelně. Obvykle alespoň půl procenta cílové částky. Takže v modelovém příkladu smlouvy na 300 000 korun bude pravidelné spoření 1 500 korun měsíčně. Spořitelny většinou nemají žádný problém, když peníze vkládáte jednorázově třeba na konci roku, a dokonce neprotestují ani ve chvíli, kdy nespoříte vůbec – pokud jste na počátku zaplatili poplatek a na účtu je i hotovost na placení ročních poplatků (ty bývají do 400 korun za rok).
Bonita: Schopnost splácet úvěr.
Spořitelna posuzuje vaše příjmy, výdaje, závazky. Pozor,mezi výdaje zahrnuje i ručitelské závazky, kontokorenty a kreditní karty (a to i v případě, že z nich vůbec nečerpáte).
Zajištění: Pokud si půjčujete peníze, do určité výše dluhu nechce spořitelna žádné záruky. Když si ale půjčujete víc, třeba 600 tisíc, bude banka chtít, aby vaši půjčku podpořili ručitelé, kteří převezmou závazek v případě, že vy sami nebudete splácet. Pokud je dluh ještě vyšší, chce spořitelna do zástavy nemovitost – při nesplácení o ni můžete přijít.
Účelovost: Peníze, které si půjčujete, musíte užít na bydlení. Bydlení to může být vaše, vašich dětí, rodičů... Můžete kupovat byt, rekonstruovat, stavět či se třeba vypořádávat po rozvodu. Na vše budete potřebovat doklady, které předložíte spořitelně. Předem se raději v bance domluvte, podmínky totiž nejsou zcela jednotné. Například standardní kuchyňská linka vám mnohdy neprojde, ale vestavěná ano.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.