« Zpět

Nemovitost jako investice na stáří? S financováním pomůže stavebko

| 4. listopadu 2020 - 17:00 | Zprávy | Stavební spoření

Někteří lidé se těší na důchod. Nebudou muset pracovat, získají pravidelný příjem od státu a budou mít konečně dost času na vše, co doposud odkládali. To je vysněná představa zaslouženého odpočinku. Avšak s tímto obdobím přicházejí i některé zásadní životní výzvy související s propadem příjmů.

Pokud chcete prožívat důchod v pohodě, přemýšlejte o své budoucnosti již nyní, protože se budete muset finančně zajistit. Pokud si chcete v pokročilém věku užívat, co zdraví dovolí, musíte mít nějaké peníze a zajištěnou střechu nad hlavou. Největším běžným výdajem většiny z nás je bydlení. Vlastní nemovitost náklady na život v mnoha případech výrazně snižuje. Jenže bez naspořených finančních prostředků, případně bez zástavy nemovitosti, to v dnešní době nepůjde.

Koupi nemovitosti považují mnozí v České republice za samozřejmost. Lidé se často zadlužují také proto, že chtějí ve stáří bydlet pod svou střechou a zaopatřit si tak alespoň nějakou jistotu.

Podle průzkumu IBRS pro AČSS považuje skoro 80 procent respondentů za lepší variantu nemovitost vlastnit než si ji pronajmout. Což koresponduje i se skutečností, že zhruba ⅘ lidí bydlí ve své nemovitosti. Mít svůj byt či dům je pro mnohé životní filozofie, která přináší nejen výrazné snížení každoměsíčních nákladů, ale i pocit jistoty a stability nejen ve stáří. Jen pět procent dotázaných pokládá za výhodnější si nemovitost pronajmout a 16 procent respondentů uvedlo, že záleží na momentální rodinné situaci.

Graf z průzkumu pro AČSS:

Zdroj: IBRS

Vlastní nemovitost má tu výhodu, že i když je zatížena hypotékou, můžete ji bez větších problémů prodat a zlepšit tak svou finanční situaci. V případě investice na stáří je možné větší byt prodat a koupit nebo si pronajmout menší. Další možností je odstěhovat se do menšího bytu a větší pronajímat. „Každopádně ať už jsou budoucí plány jakékoliv, koupě nemovitost je jistě dobrá volba. Úvěr od stavební spořitelny pomůže jak s nákupem nemovitosti, tak i s její rekonstrukcí, doplňuje Jiří Šedivý, tajemník Asociace českých stavebních spořitelen.

Náklady existují vždy

Nemovitost nestačí pouze pořídit, je potřeba ji i udržovat. A na to budete vždy potřebovat finanční prostředky. „Na stavebku můžete střádat na svůj vysněný projekt, ale také ho mít jako záložní finance, které vám pomohou vyřešit například základní údržbu nebo neočekávanou havárii ve vašem domě, vysvětluje Jiří Šedivý.

Ať bydlíte ve vlastním, nebo v nájmu, budoucnost je blíž, než si myslíte. Proto již nyní přemýšlejte o tom, jak se na období podzimu svého života připravíte. Pokud totiž nechcete, aby se vám prudce propadla životní úroveň, nemůžete spoléhat pouze na státní důchodový systém. 

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.