« Zpět

Mezigenerační soužití je dnes minulostí. Vymizí také mezigenerační solidarita?

| 4. října 2012 - 8:33 | Zprávy | Stavební spoření

Podle průzkumu Raiffeisen stavební spořitelny žije drtivá většina rodičů současných čtyřicátníků a padesátníků samostatně ve svých domácnostech. Jen 13 procent Čechů žije v tomto věku se svými rodiči a pouze 7 procent uvažuje, že se v důchodovém věku nastěhuje ke svým dětem. Soužití více generací je v dnešní době překonané, z naší společnosti se však začíná vytrácet i mezigenerační solidarita.


Mezigenerační bydlení
Více jak 80 procent rodičů dětí narozených v 60.–70. letech žije samostatně. Zatímco v minulosti byly vícegenerační domy běžné, až automatické, dnešní společnost se vyznačuje pravým opakem. Mezigenerační bydlení je dnes spíše výjimkou. „Se ženou a dvěma dětmi bydlíme společně s mými rodiči ve vlastním dvougeneračním domě. V našem soužití spatřuji spíše výhody – pořád je někdo doma, prarodiče jsou stále v kontaktu s vnoučaty, babička na hlídání je vždy při ruce a zároveň kdyby se cokoli dělo jsme prarodičům k dispozici i my. Navíc se moji rodiče nemusí o své bydlení starat sami a tím ušetří dost peněz. Většina nákladů spojených s provozem a údržbou domu se jich netýká. Samozřejmě ale vše má i svá mínus. Tak třeba ne vždy si musí tchýně se snachou stoprocentně porozumět,“ říká padesátiletý Jaroslav Novák z Prahy.
Trend dnešní společnosti – atomizace rodin
„Existuje stále hodně případů, kdy si rodiny v minulosti postavily větší domy s  představou, že tam s nimi budou jejich děti nejen vyrůstat, ale žít i v dospělosti. Realita se však s tímto záměrem minula a tak rodiče, dnes již v důchodovém věku, žijí ve velkém domě sami a často mají problémy s jeho údržbou,“ komentuje Renata Zikmundová z Raiffeisen stavební spořitelny, která se ve svém programu PRObudoucnost věnuje tématu bydlení v seniorském věku.
Trend atomizace rodin potvrzují i další čísla. Pouze 7 procent současných čtyřicátníků a padesátníků zvažuje možnost, že ve stáří bude bydlet v jedné domácnosti se svými dětmi.
Mezigenerační solidarity ubývá
Alarmující je fakt, že polovina Čechů ve věku 40 až 55 let nevidí potřebu cokoli podnikat ve věci bydlení svých rodičů. „Neuvědomují si, že stáří klade na bydlení jiné nároky, že je mnohdy zapotřebí různých stavebních úprav od redukce schodů, odstranění prahů, rekonstrukce koupelny až po vhodné úpravy kuchyně či správné rozestavění nábytku,“ dodává Renata Zikmundová.
Mezinárodní den seniorů
První říjen je od roku 1998, kdy byl generálním tajemníkem OSN vyhlášen Mezinárodním dnem seniorů, věnován na celém světě starším lidem. „Je to ideální příležitost k zamyšlení se nad tím, zda můžeme něco udělat pro seniory kolem nás, a vhodný okamžik pro změnu lhostejného postoje k lidem, kteří si zaslouží naši pozornost a pomoc,“ říká Vendula Kodetová z Diakonie ČCE.
O Raiffeisen stavební spořitelně
Raiffeisen stavební spořitelna poskytuje v České republice stavební spoření  od roku 1993, kdy vstoupila na trh jako první stavební spořitelna, ještě pod jménem AR stavební spořitelna a.s. Patří do rodiny Raiffeisen, největší soukromé finanční skupiny na rakouském trhu.
Provozuje širokou síť více než 200 poradenských míst na území celé České republiky a je spolehlivým partnerem pro řešení nejen bytových potřeb. Mezi produkty stavebního spoření nabízí také výhodné úvěry na bydlení. Její finanční poradci klientům poskytují komplexní finanční poradenství v otázkách bydlení, zajištění života, majetku, rodiny i zabezpečení na stáří.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.