« Zpět

Krize bydlení! Je řešení opravdu v dohlednu?

| 25. října 2018 - 12:16 | Zprávy | Stavební spoření

Trh s nemovitostmi prošel výraznými změnami. Dostupné bydlení je každodenním tématem v politických diskuzích i v médiích. Ceny nemovitostí rostou, nabídka bytů je dlouhodobě nižší, než poptávka, výstavba nových bytů je nedostatečná a omezená neefektivním a pomalým procesem schválení. V neposlední řadě začínají platit nová pravidla pro financování bydlení. Kde začít s nápravou tohoto stavu a jaké další problémy se mohou vynořit? Nejen tyto otázky budou hlavními tématy 11. prosince na Fóru Zlaté koruny - Bydlení.

Pokud se dnes roztříštěná politická reprezentace shodne na nějakém klíčovém bodu problémů české společnosti, je to právě situace na poli bydlení. Hlavní příčinou, proč je poptávka po bytech dlouhodobě nad její nabídkou, je právě nedostatek bytů a komplikovaná situace na poli výstavby nových bytů. Ministerstvo pro místní rozvoj a Hospodářská komora se shodly, že české stavební právo po letech dospělo do stavu, ve kterém už nestačí pouhá novelizace. Společně připraví zákon, který by mohl být schválen už za tři roky. „Máme stejný cíl zjednodušit a zkrátit přípravu staveb.“ řekl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý a dodal: „Jsme otevřeni spolupráci se všemi, kdo stejně jako my považují rekodifikaci stavebního práva za zásadní.“

Po právní stránce se na přípravě nového stavebního zákona podílí František Korbel, který byl v letech 2007-2013 náměstkem ministrů spravedlnosti a podílel se také na novém občanském zákoníku.

Spolupráci oceňuje i ministryně pro místní rozvoj, Klára Dostálová: „Díky nově nastavené spolupráci a rozšíření zpracovatelského týmu o externí odborníky z různých oblastí se nám díky Hospodářské komoře podařilo výrazně pozměnit harmonogram rekodifikace. Ostatně již na začátku září 2018 byla Vláda České republiky seznámena s materiálem, který nově počítá s termínem v roce 2021.“

Rozsáhlé změny proběhly i ve financování bydlení. Nové podmínky pro získání hypotéky platí od října letošního roku. Co vše tyto změny přinesou a jaký to bude mít reálný dopad pro české občany, bude také hlavním tématem na Fóru Zlaté koruny - Bydlení, které se uskuteční 11. prosince, v Top Hotelu Praha. Pozvání na Fórum již přijala ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová, ministryně financí Alena Schillerová, prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý a další.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.