« Zpět

Když financovat bydlení, tak ještě letos

| 18. dubna 2011 - 10:00 | Zprávy | Stavební spoření

Dominantní úvěrové produkty Modré pyramidy mají blíže k hypotečním úvěrům, což nás trochu odlišuje od jiných stavebních spořitelen. V dobách, kdy trh hypoték klesal, jsme to negativně pociťovali i my. Naopak nyní, kdy sektor hypoték jde nahoru, v úvěrové produkci roste i Modrá pyramida. Je to z toho důvodu, že jsme orientováni na střední a větší objemy úvěrů. Motorem našeho prodeje jsou Hypoúvěry, tedy půjčky hypotečního typu, které je nutné zajistit zástavním právem k nemovitosti.

MÍSTOPŘEDSEDA PŘEDSTAVENSTVA MODRÉ PYRAMIDY MIROSLAV HIRŠL:

* * Zatímco za první tři měsíce celý trh nově poskytnutých úvěrů ze stavebního spoření meziročně poklesl, Modrá pyramida jako jediná spořitelna vykázala narůst. Jak hodnotíte tento úspěch?
Dominantní úvěrové produkty Modré pyramidy mají blíže k hypotečním úvěrům, což nás trochu odlišuje od jiných stavebních spořitelen. V dobách, kdy trh hypoték klesal, jsme to negativně pociťovali i my. Naopak nyní, kdy sektor hypoték jde nahoru, v úvěrové produkci roste i Modrá pyramida. Je to z toho důvodu, že jsme orientováni na střední a větší objemy úvěrů. Motorem našeho prodeje jsou Hypoúvěry, tedy půjčky hypotečního typu, které je nutné zajistit zástavním právem k nemovitosti.

* * Jak se díváte na vývoj nových úvěrů ze stavebního spoření za celý trh v letošním roce?

Abych pravdu řekl, takto výrazný meziroční pokles celého trhu úvěrů stavebních spořitelen jsem nečekal. Problém vidím ve třech aspektech, které stavební spořitelny v úvěrování znevýhodňují. Jednak jsou to už příliš dlouhou dobu trvající diskuse o změnách ve stavebním spoření. To vyvolává u některých lidí pocit, že stavební spoření možná již nebude tak výhodné, a proto se klienti již ani nepřijdou zeptat na možnosti financování bydlení prostřednictvím stavební spořitelny. Druhý faktor jsou hypoteční banky, které minulý rok hodně přidaly na agresivitě v nabídce úrokových sazeb. Jejich úroky byly hodně nízko a teprve nyní se postupně vracejí zpátky. Naproti tomu stavební spořitelny s úrokovými sazbami příliš nehýbaly. A v neposlední řadě za současným rozmachem hypoték jsou také jejich časté inovace, například flexibilní splácení, floatingové úrokové sazby, možnost neúčelového čerpání a řada dalších. Stavební spoření něco takového není často schopno napodobovat kvůli pevně daným legislativním omezením.

* * Jak se jako dominantní subjekt ve financování bydlení díváte na záměr vlády zrušit možnost daňových odpočtů u nově poskytnutých půjček na bydlení?
Tento záměr zasáhne úvěrování, respektive financování bydlení velmi výrazně. Byla by to další z podpor vlastnického bydlení, která by zanikla. U části klientů je tato podpora významným faktorem v rozhodování, zda se vůbec pustit do financování bydlení. S ohledem na skutečnost, že se zrušení možnosti daňových odpočtů bude týkat pravděpodobně jen nových úvěrových smluv uzavřených od roku 2012, lze očekávat pozitivní dopady do prodejů letošního roku a negativní dopady pro roky následující. A proto lze klientům doporučit jediné – nečekat s financováním bydlení až na příští rok, a to nejen kvůli zamýšlenému zrušení daňových odpočtů, ale i kvůli zvýšení DPH.

* * Modrá pyramida je na trhu vnímána zejména díky poskytovaným úvěrům zajištěným nemovitostmi – Hypoúvěrům. Jak se vám daří v poskytování menších a středních půjček na opravy a renovace bydlení?
V loňském roce jsme hodně inovovali naši nabídku právě v oblasti menších a středních půjček. Například naše rychloúvěry – původně byly určené jen pro stávající klientelu, později i pro zcela nové klienty. Dnes dokážeme poskytnout malý nezajištěný úvěr prakticky každému bonitnímu žadateli. Za zmínku stojí také financování bytových družstev a společenství vlastníků. To považujeme za velmi zajímavý segment a jeho úvěrování nám dynamicky narůstá.

* * Nyní dojíždí kampaň akčních slev úrokových sazeb u Hypoúvěrů. Jak se vám osvědčila tato akce?

Kampaň prozatím hodnotíme jako velmi úspěšnou. Jen v prvních 14 dnech této akce, která probíhá celkem šest týdnů a končí 25. dubna, se do akční nabídky zaregistrovaly úvěry za více než jednu miliardu korun.

* * Jak se vám v poslední době vyvíjejí depozita klientů u stavebního spoření?

I přes poslední události spojené se změnami ve stavebním spoření, tedy zejména snížení státní podpory, se depozita vyvíjejí velmi dobře. V uplynulém roce objem vkladů u Modré pyramidy meziročně vzrostl téměř o pět procent. Zajímavé přitom je, že vklady narůstaly i na konci loňského roku. Navzdory snížení státní podpory jsme i vloni pozorovali onen sezónní skok v depozitech, který je u stavebního spoření typický pro poslední měsíc v roce. Lidé standardně dospořovali, aby získali státní podporu. Tento rok zatím depozita stagnují, což je ale pro začátek roku typický vývoj. Na druhou stranu si uvědomujeme, že růst depozit do nekonečna trvat nebude a i v dlouhodobém horizontu očekáváme spíše stagnaci jejich objemu. A to bude mít samozřejmě i vliv na úvěrovou aktivitu. Pokud budeme chtít dále expandovat ve financování bydlení, budeme muset hledat i jiné cesty než úvěry ze stavebního spoření – a tím mířím především na standardní hypoteční úvěry.

* * Jak hodně nárůst vkladů ovlivňují zvýhodněné nabídky typu 2+1, tedy kdy Modrá pyramida ke dvěma procentům zhodnocení nabízí po dobu prvního roku spoření další procento úroků navíc?

Této možnosti – tedy tzv. Moudrého spoření – mohou noví klienti, respektive klienti s novou smlouvou, využít stále. Navíc vloni v předvánočním období jsme nabídku vylepšili na 2+2, na což klienti slyšeli ještě více. Pro velký úspěch ji letos opakujeme, a to právě nyní. Přesněji kdo do konce letošního července na svou novou spořící smlouvu uloží alespoň deset tisíc korun, tak tyto prostředky bude mít celý jeden rok úročeny čtyřmi procenty. Klient tak k základnímu dvouprocentnímu úroku získá další dvě procenta zhodnocení navíc.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.