« Zpět

Exekutor dosáhne i na účet stavebního spoření

| 22. listopadu 2011 - 12:09 | Zprávy | Stavební spoření

Kdo si nedá pozor, přijde o naspořené peníze i o úroky a státní podporu. Tak jako Lenka ze seriálu Rozumíme penězům Mladá malířka Lenka byla vždycky živel. Bohužel, někdy se kvůli své nekonformní povaze potýkala s realitou – účty, doporučenými dopisy, složenkami, jízdenkami na MHD... 

Kdo si nedá pozor, přijde o naspořené peníze i o úroky a státní podporu. Tak jako Lenka ze seriálu Rozumíme penězům Mladá malířka Lenka byla vždycky živel. Bohužel, někdy se kvůli své nekonformní povaze potýkala s realitou – účty, doporučenými dopisy, složenkami, jízdenkami na MHD...
Lenčini rodiče dělali, co mohli – občas jí na koleji naplnili ledničku, zaplatili pronájem ateliéru. A pravidelně jí přispívali na stavební spoření. Doufali, že si Lenka jednou koupí nějaké bydlení, nebo aspoň zařídí byt.
Jednoho dne u ní zazvonili dva pánové a měli pro ni špatné zprávy: přišli z exekutorské kanceláře sepsat její majetek. Jak je to možné? Lence se totiž během let nashromáždilo u Dopravního podniku několik pokut – a protože si poštu vyzvedávala jen sporadicky, ani netušila, v jaké fázi jsou její prohřešky. Dost ji šokovalo, když zjistila, že dluží několik desítek tisíc korun. Veškerý její majetek měl hodnotu sotva desetiny. Jak se taková situace řeší?
Exekutoři měli odpověď: už věděli i o Lenčině stavebním spoření. A protože to byli pánové ve věku jejího otce a trochu se jim mladé umělkyně zželelo, naléhali na ni, aby zkusila své dluhy umořit jinak, třeba půjčkou od známých. „Přijdete o víc, než si myslíte,“ varovali ji. „Protože porušíte podmínky smlouvy a peníze vám na účtu budou ležet kratší dobu, než jste podepsala, budou vůči vám stát a možná i banka uplatňovat sankce.“
Jenže to by nebyla Lenka, kdyby situaci řešila rázně a včas. A tak jednoho dne zavolala paní ze stavební spořitelny. Exekutoři si z jejího účtu stáhli svoje peníze, ale v důsledku porušení smlouvy navíc Lenka přijde o část úroků od banky. A co je ještě horší, ztratí také nárok na veškerou podporu od státu, což za čtyři roky spoření znamená, že kromě peněz pro exekutora přijde ještě o dvakrát tolik. Z peněz od rodičů jí tak mnoho nezbude. Lence nakonec došlo, jak hloupě se zachovala. Teď se bude muset přiznat rodičům.
Rady pana Erpéčka

Mějte svoje peníze a další záležitosti v pořádku. Nezametejte pod stůl různé pokuty, nedoplatky nebo třeba drobné dluhy typu poplatek za svoz odpadu –může se vám to škaredě vymstít. Exekutoři mají dlouhé prsty, které dosáhnou právě třeba až na váš účet u stavební spořitelny.
Když už se dostanete do exekučního řízení, snažte se, abyste závazek uhradili dřív, než dojde na stavební spoření. Ale pokud už se nedá nic dělat,musíte se smířit s tím, že z pohledu státu i finančního ústavu jste porušili smlouvu, a musíte čekat sankce. A ty vypadají tak, že zřejmě přijdete o úroky i o státní podporu. Z výhodného finančního produktu se stane jen trochu sofistikovanější obdoba strkání peněz pod polštář.

***

FAKTA Vyznejte se v úvěrech Úvěr – neboli řádný úvěr Klient na něj má nárok nejdříve po dvou letech, ale při běžném způsobu spoření vznikne ještě později, obvykle za pět až šest let. Podmínek je totiž víc: je třeba naspořit alespoň 40 procent cílové částky a dosáhnout určitého ukazatele zhodnocení. Ten si každá spořitelna stanovuje a vypočítává jinak. V zásadě však platí, že čím víc peněz a čím delší dobu leží na účtu stavebního spoření, tím je ukazatel vyšší. Kdo spoří pravidelně, získá tak nárok na úvěr později než ten, kdo vloží na počátku smlouvy na účet vysoký jednorázový vklad. Výhodou úvěru je, že úroková sazba je předem daná (podepsali jste ji už při sjednávání smlouvy) a po celou dobu splácení je neměnná (neexistuje fixace jako u hypoték). Další předností je možnost úvěr kdykoli předčasně splatit, a to bez sankcí. V době splácení úvěru již nepobíráte státní podporu. Úvěr je třeba využít účelově – pořídit si za něj bydlení, zrekonstruovat dům, vyplatit partnera z bytu při rozvodu a podobně. Překlenovací úvěr (meziúvěr) Stavební spořitelnu o něj můžete požádat hned při sjednávání smlouvy. Mnohdy nemusíte mít sami žádný vlastní vklad, jindy je třeba akontace, například 10 procent cílové částky. Po půjčce je postup následující: z celé částky překlenovacího úvěru splácíte úroky a současně takzvaně dospořujete na účtu stavebního spoření tak, aby vám vznikl nárok na řádný úvěr. Dlužná částka se po celou dobu dospořování nesnižuje, opravdu splácet začnete až v okamžiku „překlopení“ do řádného úvěru. V době překlenovacího úvěru máte nárok na státní podporu. Některé typy překlenovacích úvěrů mají fixaci podobně jako hypotéky. Překlenovací úvěr obvykle není možné předčasně splatit. Jeho konec můžete urychlit tím, že víc spoříte na stavebním spoření a dřív vznikne nárok na řádný úvěr.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.