« Zpět

Dluhová krize v Evropě stavební spoření v Česku neovlivňuje

| 22. prosince 2011 - 11:04 | Zprávy | Stavební spoření

MÍSTOPŘEDSEDA PŘEDSTAVENSTVA ČESKOMORAVSKÉ STAVEBNÍ SPOŘITELNY MANFRED KOLLER: 

MÍSTOPŘEDSEDA PŘEDSTAVENSTVA ČESKOMORAVSKÉ STAVEBNÍ SPOŘITELNY MANFRED KOLLER:
* Promítá se současná nervozita finančních trhů v souvislosti s dluhovou krizí některých zemí EU i do stavebního spoření v České republice?

Dobrá zpráva je, že tato nervozita ve stavebním spoření vůbec neexistuje. A to proto, že stavební spoření je uzavřeným systémem, je nezávislé na velkých ekonomických výkyvech a změnách kapitálového trhu. Z diskusí v uplynulých týdnech a měsících také vyplývá, že systém stavebního spoření je vlastně celkově nejbezpečnějším finančním systémem. Ukázalo se totiž, že jiné úvěrové systémy, závislé na trhu, jsou při změnách úrokového vývoje a při nedostatku vlastního kapitálu velmi problematické. Příkladem jsou Spojené státy, kde nyní dochází ke 4,5 miliónu nucených exekucí. To znamená, že do exekuce jde více bytů a domů, než kolik činí bytový fond České republiky.

* Proč je podle vás právě tento systém tak bezpečný?

Na jedné straně je to tím, že se jedná o uzavřený systém. Na druhé straně je důvodem, že se stavební spoření řídí speciálním zákonem, který předepisuje, co vlastně stavební spořitelny mohou s penězi klientů dělat. Například nesmějí peníze klientů investovat do jiných měn, nemohou také investovat do zahraničních dluhopisů. Prioritou stavebních spořitelen je to, aby peníze přijaté od spořících klientů poskytovaly formou úvěru s neměnnou úrokovou sazbou dalším klientům zde v České republice. Stavební spořitelny se tak sice vzdávají možnosti dosahovat vyšší rentability, ale dosahují maximální bezpečnosti klientských vkladů.

* Mají dnes lidé zájem ukládat peníze do stavebního spoření a brát si úvěr u stavebních spořitelen?

V porovnání s loňským rokem spořivost lidí roste. A protože lidé vědí, že je stavební spoření maximálně bezpečné, očekával jsem, že peněz bude do stavebního spoření proudit více. Takové zkušenosti má například sousední Německo, kde zažívá stavební spoření obrovský boom. Pro úvěrový obchod je podstatné to, že jsou aktuálně v České republice úrokové sazby na historickém minimu. Navíc Evropská centrální banka znovu své úroky snížila. Konkurenční situace v úvěrování je tak samozřejmě silná. Nicméně je třeba se ptát, jak dlouho ještě nízká hladina úroků vydrží. Nebezpečí spatřuji v tom, že se mnoho lidí motivovaných historicky nejnižšími úroky velmi zadluží, a pak v příštích letech začnou úroky znovu stoupat.

* Ministerstvo financí ale v chystané novele zákona počítá s otevřením trhu stavebního spoření ostatním bankám…

Myslím, že poslední týdny a měsíce ukazují, že tento krok by měl zásadní důsledky. Návrh novely obsahuje rozpor mezi uzavřeným a otevřeným systémem. To znamená, že na jedné straně by banky mohly ukládat peníze klientů volně bez omezení a na druhé straně by stavební spořitelny byly omezeny povinností ukládat i nadále peníze klientů pouze bezpečným způsobem. Je tedy otázka, zda ministerstvo nakonec připustí, aby s prostředky, ke kterým stát poskytuje státní podporu, mohly banky nakládat libovolně, tzn. i s vysokými riziky. Omezování rizik při správě klientských vkladů je vlastně i důvodem, proč v ČR existuje vícero speciálních finančních ústavů. Například takový zákon platí pro pojišťovnictví a pro penzijní připojištění. Tam, kde chce mít stát jistotu, aby instituce s peněžními prostředky zacházely skutečně bezpečně, tak aplikuje speciální zákony pro tyto speciální instituce.

* V této souvislosti se také často hovoří o tzv. životním spoření, do něhož jsou zahrnovány prostředky na vzdělání, bydlení, zajištění na stáří apod. Do jaké míry je tento projekt atraktivní i pro stavební spořitelny?

Stavební spoření je bezpečný systém. A potenciál, kterým nesporně disponuje, by bylo záhodno využít i k řešení aktuálních společensko-politických otázek. Populace stárne, to je všeobecný jev, a spoléhat se jen na stát nestačí. Lidé se potřebují na stáří důkladněji zajišťovat. A k tomu jim může významně přispět pořízení vlastní nemovitosti, přičemž právě stavební spoření umožňuje řešit takovou investici dílem vlastními úsporami a dílem úvěrem. Současně se objevují nová témata, například rovnost šancí při získávání vzdělání, kde ověřený finanční systém, jakým stavební spoření je, má co nabídnout.

* Obstojí stavební spoření v době velkých změn a rychle se měnících podmínek?

Předpokládám, že takový produkt, jako je stavební spoření, vyjde i ze současné situace jako skutečně vítězný produkt. Zároveň je zřejmé, že se stavební spoření bude dál vyvíjet a bude reagovat na nové skutečnosti.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.