« Zpět

ČMSS za 20 let pomohla financovat každý čtvrtý byt či dům v ČR

| 16. září 2013 - 9:32 | Zprávy | Stavební spoření

Více než 312 miliard. Tolik poskytla Českomoravská stavební spořitelna (ČMSS) za dvacet let své existence českým domácnostem na pořízení bydlení. V přepočtu se jedná o financování každého čtvrtého bydlení v České republice. Tento produkt ale naučil Čechy především střednědobě spořit.

Transparentnost, vysoký stabilní výnos a možnost následně čerpat výhodný úvěr byly tím, co Čechy před 20 lety přesvědčilo vstoupit do systému stavebního spoření. Tento do té doby u nás neznámý finanční produkt Čechy naučil spořit, motivoval je, aby začali investovat do svého bydlení, a tak pomohli obnovit zchátralý bytový fond. „Aktuálně mají lidé na účtech stavebního spoření naspořeno 422 miliard korun. To je 16 procent všech aktiv domácností,“ konstatuje Vladimíra Staňura.
 
 ČMSS jako jednička na trhu uzavřela za 20 let své existence téměř 6,9 milionu smluv.
 
Klienti nejdříve využívali stavební spoření jako spořící produkt. Později zahájily stavební spořitelny úvěrovou ofenzívu zejména v oblasti malých úvěrů určených na rekonstrukce a lidé začali stavební spoření využívat i k financování svých bytových potřeb. Od roku 1993 do srpna 2013 si Češi vzali u Lišky 944 077 úvěrů. „Téměř v polovině případů (46 %) naši klienti půjčku využili k pořízení bytu nebo rodinného domu, z toho třetina byly novostavby. Dalších 43 % úvěrů bylo použito na rekonstrukci a modernizaci obydlí,“ specifikuje Koller. Celkem Českomoravská stavební spořitelna poskytla od začátku svého působení do srpna 2013 více než 312 miliard na financování bydlení. Z těchto prostředků byl financován každý čtvrtý byt či dům v České republice.
 
 Lidé na stavebním spoření oceňují především jeho variabilitu, která umožňuje přizpůsobit se fázi jejich života. Zároveň však má stavební spoření dobrý vliv i na makroekonomickou stabilitu země. „Nárůst poskytnutých úvěrů o 10 milionů vede ke zvýšení hodnoty stavebních prací o 3,5 milionu korun. Navíc jedna státem investovaná miliarda se projevila v nárůstu hodnoty stavebních prací na bytových budovách o 0,77 miliardy korun,“ vysvětluje Vladimír Pikora, hlavní analytik společnosti Next Finance.
 
 Stavební spoření má stále nezastupitelnou roli v tvorbě střednědobých a dlouhodobých úspor českých domácností a v modernizaci bytového fondu prostřednictvím dostupných úvěrů.
 
 To také dokazují poslední obchodní výsledky ČMSS. Meziročně vzrostl jak objem úvěrů, tak jeho průměrná výše a rovněž cílová částka spořicích smluv. „Za prvních osm měsíců roku 2013 si lidé u Lišky půjčili 17,6 miliardy korun, což je o 0,8 miliardy více než ve stejném období loni. Průměrná výše úvěru narostla o téměř sto tisíc na 732 200 korun,“ uzavírá Manfred Koller.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.