« Zpět

„Stavebko“ přijde o část lesku

| 4. listopadu 2011 - 11:16 | Zprávy | Stavební spoření

Poslanci schválili snížení příspěvku na stavební spoření na 2 000 korun. Státní rozpočet by díky tomu měl ušetřit až šest miliard korun. Po více než dvou dnech obstrukcí ze strany ČSSD prosadila vláda snížení státní podpory stavebního spoření na polovinu. 

Poslanci schválili snížení příspěvku na stavební spoření na 2 000 korun. Státní rozpočet by díky tomu měl ušetřit až šest miliard korun. Po více než dvou dnech obstrukcí ze strany ČSSD prosadila vláda snížení státní podpory stavebního spoření na polovinu. Kdo má smlouvu u stavební spořitelny, bude mít od příštího roku nárok na maximální státní příspěvek ve výši dvou tisíc korun.
„Byla to zkrátka taková věcná, košatá diskuse,“ řekl v závěrečné řeči před hlasováním ministr financí a první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.
Kromě snížení státní podpory ke stavebnímu spoření budou také zdaněny jak úroky z klientových vkladů, tak ze státní podpory. Kalousek si od toho slibuje, že státní rozpočet ročně uspoří až šest miliard korun, loni putovalo na příspěvek více než 11 miliard korun.
Vláda návrh už jednou v parlamentu prosadila, teď si to musela zopakovat. Její snahu totiž zastavil Ústavní soud, kterému vadilo, že politici chtěli zpětně snížit státní podporu za rok 2010 na polovinu a navíc návrh prosadili ve zrychleném režimu legislativní nouze.
Ani druhý pokus vlády nebyl hladký. V říjnu se mu postavili senátoři a zákon vrátili zpět poslancům. Do cesty se změnám ještě může postavit ČSSD tím, že je znovu napadne u Ústavního soudu.
Kalousek ve Sněmovně zdůrazňoval, že kromě úspory je druhým cílem novely zákona odstranění nerovnosti na finančním trhu ohledně bezkonkurenční státní podpory stavebního spoření. Dalším krokem jeho úřadu by mělo být uvolnění trhu se „stavebkem“ - až dosud totiž mohla tuto službu poskytovat jen pětice spořitelen.
Reformy se zpozdí
Při tiskové konferenci během parlamentní obstrukce připustil premiér Petr Nečas (ODS), že by se mohlo odložit spuštění daňové reformy až na rok 2014.
Zdůvodnil to tím, že se o rok proti původnímu plánu protahuje vytvoření jednotného inkasního místa. Nečas zdůraznil, že by se zpoždění netýkalo zdanění hazardu, které je vázáno na loterijní zákon.
Vládní koalice přitom se spuštěním daňové reformy, která má mimo jiné přinést zrušení stravenek či superhrubé mzdy, počítala od roku 2013. Pro svůj nejnovější návrh má premiér podporu vládního partnera z Věcí veřejných.
„Spuštění jednotného inkasního místa bude možné až od 1. ledna 2014,“ řekl Nečas. „A jsme přesvědčeni, že vhodnější bude, samozřejmě s výjimkou loterijní daně, ta má i v tom návrhu jinou účinnost, spustit všechno naráz,“ dodal premiér.

***
Změny Nečasovy vlády na rok 2011: - zavedení srážkové daně ve výši 50 procent na státní podporu - z úroků stavebního spoření se začne platit 15procentní daň z příjmu.

Změny na rok 2012: - sjednocení státní podpory na 2 000 Kč

2003 - Špidlova vláda se rozhodla snížit příspěvek na spoření z 4 500 Kč na 3 000 Kč.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.