« Zpět

Stále jsme v plusových číslech! Diskusní stůl s Alenou Schillerovou

| 25. února 2020 - 13:49 | Zprávy

Na téma Ekonomika, finance, daně a legislativa v roce 2020 přišli do pražského Top hotelu diskutovat s ministryní financí České republiky Alenou Schillerovou přední představitelé našich finančních společností, vysokých škol a odborných organizací. Toto setkání se konalo v rámci již tradičních Diskusních stolů Zlaté koruny.

Diskusní stoly Zlaté koruny jsou uzavřená, neformální setkání předních osobností z řad zástupců vrcholového managementu finančních společností, ekonomů a představitelů významných institucí. Jejich smyslem je podpořit výměnu názorů na aktuální finanční a ekonomickou problematiku, který umožňuje velmi zajímavou a otevřenou diskusi.

Moderátorovi diskusního večera, zakladateli a řediteli Zlaté koruny, Pavlu Doležalovi se opět podařilo vytvořit příjemnou, otevřenou atmosféru, takže se nikdo z přítomných nebál věci a jevy nazývat pravými jmény.

Hlavní host večera, paní ministryně financí, probrala postupně, velmi upřímně a otevřeně vše nejdůležitější, co ve svém resortu aktuálně řeší, a to včetně koronaviru, stravenek, DPH sazeb piva či zdanění digitálních služeb.

Když například hovořila o současném stavu české ekonomiky, nezastírala, že její růst zpomaluje. Soustředila se především na to, aby srozumitelně vysvětlila, proč k tomu došlo. Zdůraznila, že tento fakt nevidí jako tragédii hlavně proto, že zpomalování způsobují vnější (zahraniční, politicko-ekonomické) vlivy, a nikoli vnitrostátní. Zatímco v roce 2019 byl náš ekonomický růst kolem 2,5 procenta, pro letošní rok už to budou podle odhadu jen 2 procenta. „Je to zpomalení, ale je nutné si uvědomit, že jde o růst 2x tak velký než je průměr Evropské unie,“ řekla. Na toto zpomalení je podle jejích slov naše země velmi dobře připravená a aktuálně jsme stále ještě v plusových číslech…

Podrobně se Alena Schillerová věnovala také otázkám důchodů. Přiznala, že za posledních 30 let se na téma důchodové reformy nic moc neudělalo, že žádná ze tří důchodových komisí, které měly problematiku řešit, ji ve skutečnosti k vyřešení neposunuly. Takže ona sama nyní věří, že „světlo“ do této problematiky vnese nová expertíza OECD, kterou iniciovala. Jde o tým zahraničních odborníků OECD - profesionální renomované světové organizace, kteří v ČR provádějí vlastní a zcela nezávislá šetření s cílem doporučit účinné řešení důchodové problematiky v ČR. Jejich analýza by měla být hotová letos v létě, nicméně podle vyjádření ministryně financí není už reálné, aby důchodovou reformu přijala stávající vláda.

K žhavým „hitům“ české veřejnosti patří nově zaváděná daň – snížená sazba na točené pivo, která vyvolává vášnivé debaty a je předmětem mnohých nedorozumění. „Je jedno, jestli si pivo vypijete v restauraci samo, nebo si ho dáte k řízku. Podstatné je, že si ho dáte jako stravovací službu. A stravovací služba je definována evropskými předpisy…“ vysvětlila Alena Schillerová a dodala, že bližší informace ke stravovací službě najde každý na  www.etrzby.cz.

 

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.