« Zpět

Spořit můžete různě. Oblíbené jsou spořicí účty, stavební spoření i vkladní knížky

| 13. října 2017 - 7:47 | Zprávy

Spořit peníze můžeme různě, ať už v bance nebo doma. V případě druhé varianty ale nelze počítat s žádným zhodnocením. Peníze uložené doma naopak ztrácí na hodnotě. Jaké spořicí produkty banky nabízí a jak vybrat ten pravý?

Šetřit si peníze doma do kasičky se nevyplatí, proto pokud si každý měsíc nějakou tu korunu odkládáte, raději si ji posílejte na spořicí účet. Ani ten sice nenabízí závratné zhodnocení, avšak alespoň statečně bojuje s nemilosrdnou inflací.

 

Spořicí produkt vybírejte podle vašich očekávání a možností

Rozhodnete-li se spořit, pak můžete vybírat z produktů, jako jsou:

  • spořicí účty,
  • termínované vklady,
  • penzijní připojištění,
  • stavební spoření,
  • vkladní knížky,
  • hypoteční zástavní listy.

Vybírat je opravdu z čeho, proto před samotným výběrem je vhodné si ujasnit, co od spoření očekáváte. Pokud chcete peníze zhodnotit, avšak zároveň je mít stále k dispozici, pak jsou vhodnou volbou spořicí účty. Ty v současné době nabízí úrokové sazby kolem 1 %.

Jestliže chcete bezpečné spoření s vyšším výnosem, můžete vsadit na stavební spoření. To se, díky státní podpoře, stále drží na předních příčkách v oblíbenosti. Výnosnost stavebního spoření se pohybuje v rozmezí 3 % až 4 %.

Státní podpory se dočkáte i u penzijního připojištění. U tohoto produktu navíc nemusí vkládat peníze pouze střadatel, ale přispívat může i zaměstnavatel. Úročeny jsou pak všechny vklady.

Jestliže máte momentálně peníze, které vám leží ladem a které minimálně rok či dva nebudete postrádat, můžete je vložit na termínované vklady nebo vkladní knížky, které se těšily velké oblibě především v polistopadovém převratu. Avšak stále má i tento produkt co nabídnout.

Jen spořit peníze nemusíte. Finance navíc můžete investovat

Při spoření je velmi důležité vědět, zda chcete pravidelně spořit a posílat ušetřené peníze každý měsíc do banky, nebo zda chcete vzít ušetřenou sumu peněz a tu najednou vložit do banky a nechat vydělávat.

Zapotřebí je také mít jasno, zda chcete spořit nebo investovat. U spoření obvykle víte, jak dlouho budete spořit a jakou úrokovou sazbu získáte. Navíc uložené peníze máte pojištěny, tudíž se nemusíte obávat, že byste o peníze přišli. Spoření je bezpečné a konzervativní. Na druhou stranu ani to nejvýhodnější spoření není příliš výnosné, a to ať už se rozhodnete spořit v rámci jakéhokoliv produktu.

U investování můžete peníze zhodnotit mnohem lépe. Konkrétní výnos a čas investice ale dopředu nikdy nevíte. Investovat můžete například do garantovaných vkladů, akcií, podílových fondů, zlata i kurzu měn.

Spořit je velmi důležité. Tvořit si dostatečnou finanční rezervu by lidé neměli zapomínat už od mladého věku, kdy by na spoření mělo jít zhruba 50 % z příjmů. S rodinou a s přibývajícími výdaji je vhodné každý měsíc na rezervu odkládat alespoň 10 % z příjmů.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.