« Zpět

Seed Starter hlásí další investici. Přes dva miliony klientů České spořitelny mohou díky srovnávači DEAP najít nejlepší dodavatele energií

| 29. srpna 2023 - 10:00 | Zprávy

Korporátní venture kapitálový fond Seed Starter České spořitelny získal desetiprocentní podíl ve startupu encall. Klienti banky mají nyní v rámci digitálního bankovnictví George k dispozici jednoduchý srovnávací nástroj, který startup vyvinul a který přispívá k optimalizaci domácích výdajů za energie. Společným jmenovatelem mezi novou akvizicí a dlouhodobými cíli banky je zvyšování finančního zdraví a finanční gramotnosti klientů – platforma DEAP (Digital Expenses Advisory Platform) umožňuje porovnávat poskytovatele služeb na základě mnoha parametrů a přispívá tak k výběru nejvýhodnější nabídky na trhu.

Srovnávací platforma DEAP společnosti encall využívá metodiku expertního hodnocení nabídek dodavatelů – kromě základních parametrů, jako je cena a délka závazku, srovnávač zohledňuje například i výši sankcí, velikost dodavatele a další kvalitativní ukazatele nabídek. Současné srovnání dodavatelů energií se do budoucna rozšíří například o porovnání nabídek pojištění nebo telekomunikačních operátorů.

„Klienti mají nyní v rámci digitálního bankovnictví k dispozici moderní srovnávací nástroj. Ten je na základě odborné analýzy mnoha parametrů provede procesem výběru k té nejvýhodnější nabídce na trhu,“ popisuje Jiří Skopový, lídr programu Seed Starter s tím, že poslání nově zainvestovaného projektu je v úzkém souladu s dlouhodobou vizí Seed Starteru – zvyšováním prosperity Čechů. 

 „Naše digitální poradenství pomáhá při výběru dodavatelů energií jednotlivcům i firmám,” říká zakladatel a CEO encall Tomáš Suchý a dodává: „Transparentnost, nezávislost, srozumitelnost a v neposlední řadě rychlost považujeme za samozřejmost. Unikátnost našeho srovnávače spočívá také v analýze smluvních podmínek, které mohou někdy být pro spotřebitele složité a nesrozumitelné. Cena není dnes pro klienty jediným kritériem. Po zkušenostech z nedávné doby hledají dodavatele, který je nejen cenově výhodný, ale zároveň solidní a stabilní.” Potenciál platformy vidí Tomáš Suchý i ve škále služeb, u nichž bude v budoucnu srovnání k dispozici. „Odborná pomoc klientům v podobě multikriteriálního a především nezávislého srovnání dostupných nabídek v Česku zatím chybí. Stále pracujeme na rozšíření platformy DEAP. Naší ambicí je nabízet srovnávání v podstatě v každé oblasti, která se týká běžných domácích i firemních výdajů.“ doplňuje Tomáš Suchý. 

Srovnání přímo v elektronickém bankovnictví

Česká spořitelna se stala prvním korporátním klientem, který platformu implementuje do svých stávajících aplikací – srovnávač DEAP je nyní prostřednictvím digitálního bankovnictví George k dispozici více než dvěma milionům uživatelů. Platforma DEAP funguje v režimu SaaS (software jako služba), díky čemuž může být jednoduše integrována do prostředí B2B partnerů. V plné verzi služby bude platforma představovat e2e řešení, kdy celý proces od výběru ideální nabídky až po uzavření smlouvy s novým dodavatelem proběhne online. „Možnost jednoduchého, nezávislého a přitom komplexního srovnání dodavatelů přímo v prostředí bankovní aplikace se může stát důležitým prvkem v péči o finanční zdraví našich klientů a pomocnou rukou na jejich cestě k prosperitě. Proto chceme prostřednictvím další investice fondu Seed Starter přispět k rozvoji platformy DEAP,” uzavírá Tomáš Honěk, šéf strategie České spořitelny.

Portfolio Seed Starteru se rozrůstá

Prvním zainvestovaným startupem programu Seed Starter byla v roce 2020 investiční crowdfundingová platforma Investown, v roce 2021 přibyl poskytovatel elektronických podpisů dokumentů Signi. Na začátku loňského roku se mezi podpořené technologické firmy zařadily Rekenber, PalmApp a wflow.com. V první polovině letošního roku se do portfolia Seed Starteru přidal startup SmartHead, který působí v oblasti udržitelného podnikání a ESG reportingu. Seed Starter zároveň pořádá akcelerační program Silicon Valley Accelerator, v němž se nadějné české a slovenské startupy s dostatečně silným globálním potenciálem představují odborníkům z USA.

O encall

Společnost encall, zprostředkovatel dodavatelů energií, tvoří experti s více než 13letými zkušenostmi v oboru energetiky. Pomáhají jednotlivcům i firmám najít optimální produkt a jednoduše změnit dodavatele. Firma provádí odborné porovnávání pomocí nástroje DEAP, který vyvinula. Tím umožňuje zákazníkům, kteří hledají úsporu peněz, kvalifikovaně se rozhodnout při výběru dodavatele. Portfolio dodavatelů, se kterými encall spolupracuje zahrnuje i ty nejdůležitější hráče na trhu a klient tak má vždy na výběr z více možností.

Celý proces, který je snadný a rychlý, probíhá výhradně on-line. Nekončí zajištěním přechodu k novému dodavateli, ale zahrnuje například monitoring cen a poradenství v krizových situacích.

V současnosti už pracuje na rozšíření nástrojů s cílem poskytovat srovnání dalších dodavatelů a služeb, které jsou součástí běžných domácích výdajů.

O programu Seed Starter

Program Seed Starter hledá podnikatelské záměry se silnou vizí a hodnotou pro zákazníky. Program nabízí investici do majetkového podílu primárně ve fázi tzv. seedu, profesionální inkubaci a širokou síť partnerů a zákazníků, se kterými dokáže startupy propojit a pomoci jim se vstupem na reálný trh. Seed Starter cílí na české i zahraniční startupy, které by v ideálním případě mohly mít synergický efekt s finanční institucí typu České spořitelny. Některé úspěšné startupy mají potenciál své produkty následně nabízet prostřednictvím rozsáhlé distribuční sítě skupiny Erste.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.