« Zpět

Proč je nyní ideální čas na koupi nového domu nebo bytu?

| 9. května 2023 - 10:00 | Zprávy

Nemovitosti v České republice se stávají stále dostupnějšími, což vede ke zvyšování zájmu o nákup nebo pronájem nového bytu či domu. Úroková sazba sice velmi pomalu klesá pod 6 %, ceny nemovitostí ale padají rychleji a na trhu je cítit sílící aktivita. Klesající ceny nemovitostí reálně zlevňují měsíční splátku hypotéky, což mnoho zájemců vede k jednání.

Dle našich dat sledujeme za měsíc březen zvýšení zájmu o nákup bytu až o 15 % meziměsíčně. Skutečná cena ale stále v průměru klesá o 2,2 resp. 1,9 %. Tyto údaje naznačují, že se český trh s nemovitostmi nachází v době, kdy jsou ceny stabilizované s mírným zlevňováním,“ uvádí Jakub Veverka, hlavní ekonom Videobydleni.cz.

U rodinných domů je situace malinko náročnější vzhledem k přísným pravidlům pro získání hypotéky. Kategorie domů se stále propadá, a to o výše uvedených 2,2 % meziměsíčně. Hovoříme zde o nabídkových cenách. Realizační ceny se nachází o dalších 8-10 % níže.

Platí, že kdo nyní chce prodat rychle, musí přistoupit někdy až k 20% slevě. Tento fakt je jasný zájemcům, kteří si na prohlídkách hned ze startu říkají o 10% slevy, případně přichází se svými cenovými návrhy, které jsou hluboko pod cenami nabídkovými,“ vysvětluje Jakub Veverka.

Kupující se nyní stali vládci trhu s nemovitostmi.

U kategorie chat a chalup též dochází k oživení. Jarní období motivuje lidi k pořízení či dlouhodobému pronájmu rekreačního objektu. Ceny v této kategorii se již ustálily, ale záleží na typu nemovitosti a lokalitě.

Z našich dat vyplývá větší proklikovost u této kategorie až o 28 % ve srovnání se zimním obdobím. Nabídkové ceny stagnují. U chat a chalup můžeme ale očekávat mírný obrat směrem vzhůru vzhledem k narůstajícím cenám zahraničních zájezdů. Lidé s nižšími příjmy budou tento rok volit dovolenou v České republice,“ uzavírá Veverka.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.