« Zpět

Povinné ručení zdražuje. Cenu zvedá inflace a s ní související výše škod

| 5. února 2024 - 11:00 | Zprávy
  • Co všechno se do ceny pojistného propisuje?
  • Jak získat nejvýhodnější nabídku?

Když se řekne růst cen zboží a služeb, většina lidí si toto spojí s inflací. Inflace je poměrně významným faktorem i v případě povinného ručení. Značně zvedá mimo jiné náklady spojené s opravami havarovaných vozidel. Podle České kanceláře pojistitelů (ČKP) se k poslednímu září loňského roku meziročně navýšila průměrná majetková škoda o 13 procent. Je to proto, že roste nejen cena náhradních dílů a práce, ale i hodnota vozového parku.

To je také jeden z důvodů, proč se v letošním roce zvyšuje minimální limit pojistného z 35 na 50 milionů korun. Právě výše limitu promlouvá do celkové ceny povinného ručení, mnozí motoristé tak sáhnou po nejlevnější variantě. Občas se stávalo, že dosavadních 35 milionů na pokrytí všech škod nestačilo. Letošní navýšení limitu by takovým situacím mělo zabránit. Motoristé se ale nemusí bát, že by se jich novinka výrazněji dotkla. Řada velkých pojišťoven už s vyššími limity pracuje delší dobu. Tam, kde je nyní limit pod zákonnou hranicí se smlouva automaticky změnila na limit 50/50.

 

O kolik se bude zdražovat

„Mnohé pojišťovny sice potvrdily, že v souvislosti s vyšším pojistným limitem k dramatickému zdražování nedojde, přesto ceny povinného ručení průběžně rostou. Loni to bylo v průměru o necelá tři procenta, což je vzhledem k vysoké inflaci ještě poměrně přijatelný údaj. Růst v řádech jednotek procent se pak očekává i letos. Konkrétní částka, jakou za povinné ručení zaplatíte, se ovšem odvíjí od celé řady faktorů. Kromě specifikací a způsobu využití vozidla hraje obrovskou roli i vaše bydliště. Nejvíc zaplatí motoristé v Praze a dalších velkých městech, z nejlevnějšího povinného ručení se mohou radovat řidiči z Vysočiny,“ říká Martin Thienel ze společnosti Kalkulátor.cz a dodává: „Pojišťovny přirozeně pracují s možnými riziky nehod, které jsou ve velkých městech vzhledem k hustotě provozu násobně vyšší. Dalším důležitým údajem je věk řidiče. Povinné ručení mají obecně dražší řidiči do 25 let, kteří jsou z hlediska pojišťoven rizikovější. S přibývajícími roky bez nehod se také zvyšují bonusy a cena povinného ručení klesá. V neposlední řadě pak rozhoduje i rozsah pojištění, roční nájezd nebo frekvence platby. Nejvíce se vyplatí roční platba pojistného.“

 

Nejlepší poměr cena a výkon

Kromě uvedených faktorů ovlivňují cenu i konkrétní pojišťovny. Rozdíly přitom mohou být v řádech stovek, někdy dokonce i tisíců korun. Vzhledem k vysoké konkurenci se však často objevují i poměrně zajímavé akce. Nejlépe každoroční porovnávání nabídek od různých společností se tak skutečně vyplatí. Díky tomu zjistíte, jestli neplatíte zbytečně moc, případně jestli byste za stávající cenu neměli mít lepší služby.

 

„Ne vždy je totiž nejlevnější pojištění tím skutečně nejvýhodnějším. Vždy hraje roli kvalita pojišťovny a také rozsah plnění, protože nejlevnější pojištění nemusí krýt veškeré škody. Je tak třeba porovnávat nejen cenu, ale také podmínky pojištění. Se srovnávačem je to otázka pár minut. Stačí zadat potřebné údaje o vás a vašem vozidle, následně již můžete vybírat z desítek nabídek. Třeba si jen ověříte, že vaše stávající pojištění je skutečně nejvýhodnější. Možná ale najdete mnohem atraktivnější nabídku od konkurence,“ doporučuje Martin Thienel ze společnosti Kalkulátor.cz.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.