« Zpět

Pokud se inflace nebude zvyšovat, ČNB sazby do konce roku nezvýší, míní odborník

| 21. září 2022 - 9:00 | Zprávy

Podle posledních zpráv, které mluvily o změně trendu inflace jsou zapotřebí tři věci, a to: snížení státního dluhu, předcházení mzdové inflační spirále a udržení a stabilizace úrokových sazeb na vyšší úrovni, než byla zaznamenána za posledních 10 let.

Nejvyšší bod inflační křivky neboli moment změny je podle ČNB na přelomu let 2022 a 2023, kde vidíme odraz od maximálních hodnot. Standardem je, že úrokové sazby se zpožděním kopírují inflační křivku. Přikláním se k tomu, že aktuální seskupení členů ČNB nebude hlasovat pro další zvyšování úrokových sazeb do konce roku. Pokud se inflace nebude nadále zvyšovat. Je třeba říci že na konci roku se můžeme bavit o inflaci která bude atakovat 20 %. Kdybychom se podívali dál do času někde na Q1 24 tak prognózy říkají o 2,2 % inflací, což můžeme považovat za dlouhodobý průměr nebo cel.

Refinancování hypotéky teď může být pro některé likvidační

Dnes jsme na úrokové sazbě 7 %, což je pro většinu rodin, kterým nyní končí fixace likvidační. Nový zájemce o hypotéku to nemá o nic jednodušší. Pokud by úrokové sazby začaly klesat a klient by dostal úrok 5 %, splátka při 10 milionů korun činila 55 220 korun na 30 let. Pokud bychom byli úplní pesimisté a mysleli si, že tento úrok by se nesnižoval za 30 let tak bychom za úvěr 10 milionů zaplatili úrok také 10 milionů. Pro srovnání na 1% úrok by splátka činila 32 163 korun také na 30 let. V případě, že bych měl nutkání koupit nemovitost právě teď, přemýšlel bych, jak využít úrokový diferenciál v jiné měně například euro, kde je úrokové prostředí o něco přátelštější.

 V případě, že by to mělo mít investiční charakter vydal bych se i do zahraničí. Domácí trh může zastihnout zpomalení růstu cen nemovitostí, nemovitostní trh se tedy může změnit. Vysoké splátky za hypotéku mohou donutit rodiny prodávat nemovitosti. Přísné požadavky pro nové žadatele nemusí být akceptovány bankou a hypotéku nedostanou. Ale pokud by ceny začaly padat může to na trh přinést znovu nové kupce. V kupování tuzemské nemovitosti bych kombinoval cenu nemovitosti a přátelštější úrokové prostředí, na které bych si počkal na Q3 2023.

Erik Kmeť
Jednatel K&L Rock Group

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.