« Zpět

Řada agentur práce podniká „na černo“

| 4. dubna 2011 - 9:54 | Zprávy | Pojištění pro podnikatele

Stovky agentur práce již doložily státu, že jsou pojištěny proti úpadku. Zákon požaduje od prvního dubna pojištění od více než 1300 firem, které se musejí pojistit na sumu, která odhadem převyšuje tři miliardy korun. Největší díl si z toho ukrojila pojišťovna Slavia. Řada firem však pojištění sjednat nestihla a podniká tak „na černo“.

Trh práce

Povinné pojištění mnoho společností nestihlo.
Od pátku nemají licenci. Nejvíce pojistek získala od pracovních agentur pojišťovna Slavia

Stovky agentur práce již doložily státu, že jsou pojištěny proti úpadku. Zákon požaduje od prvního dubna pojištění od více než 1300 firem, které se musejí pojistit na sumu, která odhadem převyšuje tři miliardy korun. Největší díl si z toho ukrojila pojišťovna Slavia. Řada firem však pojištění sjednat nestihla a podniká tak „na černo“.

Pojištění, kterým zákon podmiňuje zachování licence u všech zprostředkovatelů práce, nyní nabízí jen Slavia, Uniqa, Atradius Credit Insurance a částečně i ČPP. Žádná z nich však nepojišťuje zároveň firmy, do kterých agentura své zaměstnance vysílá, jak zákon požaduje.
Zprostředkovatelé zaměstnání už hrozili žalobami na stát kvůli nesplnitelným požadavkům, ale pouhé tři dny před konečným termínem přistoupili na výklad ministerstva práce (MPSV), podle něhož stačí pojistit jen samotnou agenturu.
Pojišťovna Slavia přesvědčila nabídkou slev největší hráče na trhu, jako jsou Manpower, Adecco, Grafton, Trenkwalder a další, zaměstnávající skoro dvě třetiny ze 100 tisíc agenturních zaměstnanců v Česku a sdružených v Asociaci poskytovatelů personálních služeb. „Dvacet největších firem, členů asociace, uzavřelo pojistku se Slavií,“ uvedl zdroj z asociace, který není oprávněný poskytovat informace a chce zůstat v anonymitě.

„Jsme sdružením renomovaných a důvěryhodných společností. To zřejmě sehrálo při vyjednávání podstatnou roli,“ říká k uzavření pojistek ředitelka jedničky trhu Manpower a zároveň prezidentka asociace Jaroslava Rezlerová.
Smlouvy se Slavií uzavřely i menší agentury, které nejsou členy asociace a musely chtě nechtě akceptovat pojistné ceny. Například pro agenturu se 40 zaměstnanci a pojišťovanou sumou dvou milionů vychází roční pojištění na více než 100 tisíc korun. Ale například Manpower má zaměstnanců osm tisíc.
Celkem se tak u Slavie pojistily agentury na částku přes dvě miliardy korun – zákon nařizuje pojistit všechny zaměstnance na výši trojnásobku jejich hrubé mzdy.
Slavia, která patří do skupiny SPGroup podnikatele Pavla Sehnala, uzavřela dosud kolem 350 smluv, další zájemce je připravena přijmout ještě v tomto týdnu. Ředitelka divize pojištění průmyslu ve Slavii Martina Traganová ale nechtěla hodnotu uzavřených pojistek komentovat. „Jde o zlomky našich celkových tržeb,“ řekla jen.

Ostatní pojišťovny mluví o desítkách uzavřených smluv. MPSV ale ještě neví, jaký počet agentur doručil potvrzení o pojištění v termínu. „Jde o stovky agentur práce, ale přesný počet budeme znát v nejbližších dnech,“ říká mluvčí resortu Viktorie Plívová.
Z vyjádření zástupců několika agentur, které mají HN k dispozici, vyplývá, že řada z nich na pojištění (a tedy i licenci a další podnikání) rezignovala. „Většina se ale pojistila. Přitom je jasné, že povinnost pojištění nevede k větší ochraně zaměstnanců nebo pročištění trhu od pochybných firem, jak si představovalo ministerstvo. Různé pochybné společnosti, které šidí a podvádějí, umí tohle opatření snadno obejít,“ říká Radovan Burkovič, šéf Asociace pracovních agentur, která sdružuje menší zprostředkovatelské firmy v Česku.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.