« Zpět

Miliónové ztráty pojišťovny neproplatí

| 20. dubna 2010 - 9:32 | Zprávy | Pojištění pro podnikatele

Mnohamiliónové ztráty ze zastavení leteckého provozu kvůli sopečnému mraku pojišťovny leteckým společnostem, cestovním kancelářím a průmyslovým či obchodním firmám neproplatí. Cestující mají nárok víceméně jen na částečné plnění z cestovního pojištění. Bezprecedentní uzavření vzdušného prostoru bylo podle pojišťoven prevencí, na kterou se pojistky nevztahují. Škody by vyplácely teprve až při poruchách nebo haváriích letadel v důsledku prachu.

Muselo by dojít až k havárii letadla * „Na zásah vyšší moci“ se pojistky nevztahují

„Je to zásah vyšší moci. Situace jde převážně mimo pojišťovny. Zastavení letového provozu bylo preventivním opatřením, takže škody nejsou důsledkem živelního nebezpečí,“ sdělil Právu Václav Bálek z České pojišťovny (ČP).
„Zastavení letového provozu bylo prevencí, případné škody tedy nevznikají přímo v důsledku živelního nebezpečí,“ potvrdil Jiří Cívka z Generali.
K náhradě škody by podle Bálka došlo v případě poškození letadla, například při zadření motoru, které by způsobil sopečný popel nebo prach. „Škody vzniklé v důsledku působení sopečné činnosti jsou standardně vyloučeny z pojištění, úhrada pojistného plnění v takovém případě nemůže být poskytnuta. Ani v případě pojištění průmyslu tak z hlediska pojištěných rizik žádné likvidní škody neočekáváme,“ reagovala Renata Svobodová z České podnikatelské pojišťovny (ČPP).
„U cestovního pojištění v rámci asistenčních služeb k pojištění léčebných výloh uhradíme náklady na občerstvení, případně další nezbytné náklady spojené s vynuceným pobytem pojištěného do pěti tisíc korun při zpoždění odjezdu – odletu veřejného dopravního prostředku z ČR do zahraničí o více než šest hodin,“ sdělil Právu Bálek z ČP. Nevztahuje se to podle něj na lidi, kteří už jsou v zahraničí, a na charterové lety.
Podle ředitelky právního odboru ČPP Jany Mejtské „případné škody z vyšší moci, k nimž došlo v tomto případě, nejsou ani předmětem pojištění odpovědnosti za škody“, třeba v případech, když firmy nesplnily závazky svým odběratelům kvůli přerušení leteckého provozu.
Něco jiného je vichřice a kroupy
„V majetkovém pojištění jsou takto vzniklé škody vyloučeny. Ovšem škody z vyšší moci obecně mohou být v nějaké konkrétní podobě předmětem pojištění. Jde zpravidla o živelní události, jež mají původ v nečekaném zvratu počasí, například vichřice, kroupy, které jsou zpravidla kryty majetkovým pojištěním,“ vysvětlila Mejtská.
„Bohužel obecně podobné události pojištění nezahrnuje. Je možné získat pojistné plnění z cestovního pojištění. Zrušení letu není samo o sobě předmětem pojištění, ale pokud má pojištěný sjednáno pojištění tzv. stornopoplatků a dopravce mu nevrátí cenu letenky v plné výši, uhradíme mu rozdíl z tohoto pojištění. V každém případě je nutné, aby pojištěný požadoval vrácení peněz přednostně na dopravci, resp. na cestovní kanceláři,“ sdělil Právu Milan Káňa z Kooperativy.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.