« Zpět

Co všechno lze pojistit při podnikání?

| 16. listopadu 2010 - 11:26 | Zprávy | Pojištění pro podnikatele

Podnikání s sebou kromě možnosti dosáhnout nadprůměrného úspěchu přináší také celou řadu rizik. To vůbec nejobecnější spočívá v tom, že o vaše výrobky či služby nebude na trhu takový zájem, jaký jste původně očekávali. V takovém případě vám zřejmě nezbude nic jiného, než si pro podnikání vybrat jiné, z hlediska výnosů zajímavější odvětví lidské činnosti. Kromě toho však existují i rizika mimo kontrolu podnikatele, proti nimž se přirozenou cestou nelze příliš dobře bránit, ale vhodným pojištěním mohou být do značné míry eliminována.

Podnikání s sebou kromě možnosti dosáhnout nadprůměrného úspěchu přináší také celou řadu rizik. To vůbec nejobecnější spočívá v tom, že o vaše výrobky či služby nebude na trhu takový zájem, jaký jste původně očekávali. V takovém případě vám zřejmě nezbude nic jiného, než si pro podnikání vybrat jiné, z hlediska výnosů zajímavější odvětví lidské činnosti. Kromě toho však existují i rizika mimo kontrolu podnikatele, proti nimž se přirozenou cestou nelze příliš dobře bránit, ale vhodným pojištěním mohou být do značné míry eliminována.
V minulém čísle Firemních financí jsme se věnovali problematice pojištění nemovitostí. Ukázali jsme si, proti jakým rizikům lze nemovitosti určené k podnikání pojistit, na jaké zádrhele přitom můžeme narazit a uvedli jsme si i několik tipů, jak díky pojištění dosáhnout minimalizace rizika.

ANALÝZA RIZIK A JEJICH DOPADŮ
Kromě rizika spojeného s vlastnictvím či nájmem nemovitostí však podniky dnes a denně čelí mnoha dalším potenciálním hrozbám, z nichž některé se hodí pro pojištění více, jiné méně a proti některým se dokonce pojistit vůbec nelze. V každém případě je vhodné čas od času rizika, jež vašemu podnikání hrozí, zrevidovat. To v konečném důsledku znamená zjistit, zda některá z nich již nepominula, nebo zda se v průběhu času neobjevila nová, o nichž jsme třeba dříve neměli tušení.

Seznam produktů pro podnikatele zde
Následně byste měli vzít v úvahu, proti jakým rizikům se dokážete efektivně bránit sami, například tím, že si pro případ jejich realizace budete vytvářet určité finanční rezervy. Tento způsob vypořádání se s rizikem lze obecně doporučit v případech, kdy pravděpodobnost jeho vzniku je relativně vysoká (v tom případě vás pojišťovny stejně nebudou chtít pojistit, protože by to pro ně nebyl příliš zajímavý obchod), nebo když je výše možné škody nízká (nemá smysl se pojišťovat proti ztrátě obyčejné tužky v hodnotě 5 Kč, je snazší si koupit novou).
POJIŠTĚNÍ NA MÍRU
U pojištění podnikajících subjektů se pojišťovny obvykle snaží nabízet služby, které odpovídají potřebám klientů. A jelikož je nutné pojistit jak pana Nováka, který podniká jako živnostník-instalatér, tak i nadnárodní korporaci s obratem v řádech miliard eur ročně, lze snadno usoudit, že pojistné produkty určené pro tento segment trhu budou vykazovat nižší míru standardizace než například oblast životního pojištění.
I proto může být poměrně obtížné se snažit o zachycení nějaké pevné struktury nabídky pojištění pro podnikatelské účely. Když celou věc poněkud zjednodušíme, můžeme definovat pět obecných kategorií, do nichž až na výjimky zařadíme většinu nabízených produktů. Popíšeme si je podrobněji.
POJIŠTĚNÍ MAJETKU
V úvodu zmiňované pojištění nemovitostí patří právě do této skupiny, stejně jako například pojištění zásob, výrobních prostředků nebo dalšího technického vybavení. Lze sem zahrnout například produkty kryjící riziko řádění živlů (oheň, voda, mráz, blesk, vichřice apod.),
pojištění stavebních a montážních rizik. Ve výčtu není možné opomenout ani pojištění proti odcizení, neboť nelze nechat vybavení provozovny napospas nenechavým zlodějíčkům.
Samostatnou zmínku si zaslouží pojištění přerušení provozu firmy (někdy nazývané také šomážní pojištění), jež kryje ztráty podniku, vzniklé nedobrovolným přerušením chodu firmy. Tím by mělo být zajištěno jak uhrazení ušlého zisku, tak i části fixních nákladů, jež byly např. v důsledku požáru vynaloženy marně.
V neposlední řadě bychom k pojištění majetku mohli přidružit také pojištění přepravy, jež kryje riziko ztráty, poškození či zničení věci během přepravy.
POJIŠTĚNÍ ODPOVĚDNOSTI ZA ŠKODU
Do této kategorie lze v prvé řadě zařadit zákonem dané pojištění odpovědnosti za škodu při pracovním úrazu nebo nemoci z povolání. Toto pojištění je dle platné legislativy nucena uzavřít každá organizace, která zaměstnává alespoň jednoho zaměstnance. Uhrazením pojistného zaměstnavatel získává právo na to, aby za něho příslušná pojišťovna nahradila škodu, která vznikla zaměstnanci při pracovním úrazu nebo nemoci z povolání, a to v rozsahu, v jakém za ni zaměstnavatel odpovídá podle Zákoníku práce.
V současnosti lze toto pojištění sjednat výhradně u České pojišťovny nebo Kooperativy. Nemalý význam má také tzv. povinně smluvní pojištění odpovědnosti za škodu, které bývá podmínkou pro možnost výkonu určité profese. Jedná se zejména o osoby zodpovědné za své profesionální pochybení, kam patří například advokáti, daňoví poradci, lékaři nebo myslivci.
S ohledem na zpřísňující se podmínky v oblasti ochrany přírody stojí za zvážení také pojištění ekologických škod.
POJIŠTĚNÍ POHLEDÁVEK
V případě, kdy vám protistrana v obchodní transakci nezaplatí za odebrané zboží či služby, ať již z důvodu platební nevůle (neochota ke splacení pohledávky) nebo platební neschopnosti (např. z důvodu prohlášení konkurzu), může vzniklou škodu rovněž uhradit pojišťovna. To ovšem pochopitelně platí pouze za předpokladu, že jste s ní dříve uzavřeli smlouvu týkající se pojištění pohledávek.
Tento pojistný produkt je tedy určen pro nejrůznější typy společností, které prodávají své produkty a služby „na fakturu“, a zároveň se chtějí chránit před riziky nezaplacení svých pohledávek. V současnosti ho na českém trhu nabízejí například Euler Hermes, Atradius, KUPEG, Coface; volně sem lze zařadit také pojišťovnu EGAP (Exportní garanční a pojišťovací společnost).

POJIŠTĚNÍ PRÁVNÍ OCHRANY
Jedná se o pojistný produkt, který by měl vaše podnikání ochránit před náklady vzniklými v důsledku soudního řízení nebo právního zastoupení při prosazování právních zájmů pojištěného.
Pojištěným organizacím je poskytována právní ochrana v situacích, které souvisejí s podnikatelskou činností – přesnější vymezení bývá specifikováno v pojistné smlouvě. Na českém trhu se na tento druh pojištění specializuje například pojišťovna D. A. S.

OBOROVĚ SPECIFICKÉ FORMY POJIŠTĚNÍ
Čtyři výše uvedené kategorie pochopitelně nemohou zahrnout veškeré pojistné produkty dostupné na trhu, a tak se na tomto místě pozastavíme ještě nad dalšími oborově specifickými formami pojištění.
Ze zákona je při žádosti o koncesi cestovní kanceláře nutné uzavřít například pojištění proti úpadku, jež se svých charakterem nejvíce blíží odpovědnostnímu pojištění. Tento produkt pak chrání klienty v případech, kdy cestovní kancelář není z důvodu úpadku schopna dostát svým závazkům plynoucím z uzavřených cestovních smluv.
Další ryze oborové pojištění, z podstaty věci nejčastěji majetkového typu, je nabízeno také zemědělcům, přičemž se často jedná o balíček, který zahrnuje komplexní pojištění zemědělských plodin, hospodářských zvířat či lesních porostů.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.