« Zpět

Začínáte? Úvěr získáte tak za rok

| 18. března 2010 - 11:09 | Zprávy | Podnikatelské úvěry

začnu podnikat - tohle se říká snadno. Ale kde na to vzít, když čerstvý podnikatel nemá dostatek vlastních finančních prostředků? Logicky se nabízí jít si pro úvěr do banky. Ale bankovní sektor není rozjezdu vlastního byznysu zrovna dvakrát nakloněn. Dobrá polovina v České republice působících komerčních bank nemá úvěry pro začínající podnikatele vůbec v nabídce produktů.

začnu podnikat - tohle se říká snadno. Ale kde na to vzít, když čerstvý podnikatel nemá dostatek vlastních finančních prostředků? Logicky se nabízí jít si pro úvěr do banky. Ale bankovní sektor není rozjezdu vlastního byznysu zrovna dvakrát nakloněn. Dobrá polovina v České republice působících komerčních bank nemá úvěry pro začínající podnikatele vůbec v nabídce produktů.
Založit si běžný účet v bance není pro firmu nebo podnikatele žádný problém, ale na půjčku bez minimálně půlroční historie nedosáhne. „Uvěr nikoli, ale začínajícím podnikatelům můžeme k běžnému účtu zřídit kontokorent,“ říká Gabriel Tkáč z oddělení marketingu Banco Popolare ČR.
Advokáti, notáři, doktoři....
Pokud je začínající podnikatel z řad takzvaných profesních komor a chce si založit vlastní byznys, má při hledání bankovního úvěru na startu podnikání větší šanci než „obyčejný smrtelník“.
Mezi lidmi, kteří se sdružují v profesních organizacích patří například advokáti, notáři, auditoři, dále pak doktoři, stomatologové, lékárníci nebo také architekti. „Pokud náš klient bude členem nějaké profesní komory déle než šest měsíců a požádá naši banku o úvěr pro začínající podnikatele, bude mu pravděpodobně udělen,“ říká Irena Zatloukalová, specialista externí komunikace banky ČSOB. „Daňové přiznání po nich budeme chtít jen tehdy, pokud ho již alespoň jednou podávali,“ doplňuje.
Ostatní nejdřív po roce Podnikatel, který se rozhodl vstoupit na nejistou půdu podnikání a k založení svého účtu si zvolil Raiffeisenbank, tady na podnikatelský úvěr dosáhne až po roce své činnosti. Opět bude potřebovat předložit minimálně jedno daňové přiznání.
Vyberte si podnikatelský úvěr zde
„Pokud klient splní tuto podmínku, banka mu může nabídnout úvěry od 30 tisíc korun a podnikatel nemusí dokládat účel jejich použití,“ říká Tomáš Kofroň, mluvčí Raiffeisenbank. Kromě toho má klient této banky možnost využít podnikatelskou rychlou půjčku nebo kontokorent.
Do tří milionů ani nebude muset ručit nemovitostí. Do pěti už ano. Ani podnikatel, který bez bankovních úvěrů přežije první rok na trhu, ještě nemá vyhráno. Banky si totiž z pochopitelných důvodů prověřují bonitu klienta pomocí vlastních metod. Zpravidla vždy po žadatelích o půjčku budou pracovníci úvěrového oddělení bank požadovat minimálně jedno, ale raději několik posledních daňových přiznání. „Jedná-li se o úvěr na podnikání, je finanční historie firmy z pohledu banky nezbytná,“ vysvětluje důvody takového postupu banky Lucie Hálová z tiskového oddělení Volksbank CZ. Úvěr hned, ale jen miliony Speciální produkt určený výhradně nově vzniklým společnostem, takzvaným start-up firmám, má spořitelní peněžní družstvo Moravský peněžní ústav ve Zlíně. Minimální výše úvěru je tu však tři miliony korun. Takže třeba začínající firma, která nepotřebuje zase tak velkou částku, nemá možnost služeb tohoto družstva využít.
„Pokud posoudíme, že žadatel má dostatečně kvalitní zajištění úvěru, třeba nemovitostí, a je schopen ho řádně splácet, pak dokážeme poskytnout úvěr až 100 milionů korun,“ říká Jiří Coufal, vedoucí odboru marketingu ze zlínské centrály spořitelního družstva. „Roční úroková sazba je deset procent a doba splácení do 36 měsíců s možností prodloužení,“ dodává Jiří Coufal.
Záruka za úvěr z EU Trochu zvláštní kategorií úvěrů jsou ty, které chtějí podnikatelé na realizaci projektů finančně dotovaných z peněz fondů Evropské unie.
Přímo pro začínající podnikatele je právě otevřen program podpory s příznačným názvem Start, který je součástí Operačního programu Podnikání a inovace podléhajícího ministerstvu průmyslu a obchodu (více se o programu dozvíte na protější straně). Záruky za úvěry na schválené projekty poskytuje Českomoravská záruční a rozvojová banka.
Kde lze ještě získat peníze na start
Byznys Angels
Tak se říká individuálním investorům, kteří využívají vlastní kapitál k financování perspektivních malých a středních podniků. V předem domluvenou dobu k nim přistoupí jako podílníci. Nejraději si vybírají projekty, jež slibují výrazný růst. Většinou poskytují investice firmě či podnikateli v počáteční fázi, kdy má jen základní představu o svém produktu a záměru. Bývá to často na úrovni výzkumu a vývoje, kam peníze putují nejvíce. Také půjčují ve fázi, kdy už je firma založena, zatím však nezahájila komerční prodej svých výrobků nebo služeb. Investor se nebrání přistoupit k podnikání ani tehdy, jestliže již firma svůj produkt na trhu představila a potřebuje peníze na další expanzi. Kromě peněz poskytují své know-how a kontakty. Po uplynutí předem dohodnutého období byznys angel svůj podíl odprodá.
Den D
Kdo se domnívá, že má dobrý podnikatelský nápad, ale nemá dost peněz na zahájení podnikání, může zkusit štěstí v televizním pořadu nazvaném Den D. Tento pořad České televize umožňuje netradiční způsob podpory podnikatelů.
Princip spočívá v tom, že skupina individuálních investorů absolvuje řadu prezentací nových výrobků a služeb, a pokud se jim některý nápad zalíbí, vstoupí buď společně, nebo i jednotlivě do podnikatelova projektu. Ten jim za možnost realizace nápadu nabízí různě vysoké procento podílu na projektu.
Rodina a přátelé
Kdo má dobré rodinné vztahy, může získat peníze na rozjezd byznysu půjčkou od příbuzných nebo přátel. Díky osobním vazbám, které nemají racionální, ale spíše citový podtext, lze dohodnout podmínky půjčky, jíž nemohou žádná banka či investor konkurovat. Avšak právě proto je tento zdroj peněz také problematický. Aby se předešlo pozdějším hádkám nebo soudním sporům, je nutné mít na půjčku písemnou smlouvu, nejlépe od právníka s praxí v obchodním právu. Ústní dohody a půjčky na „čestné slovo“ jsou příčinou pozdějších problémů.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.