« Zpět

Tuzemské banky málo půjčují firmám na provoz

| 25. ledna 2010 - 11:35 | Zprávy | Podnikatelské úvěry

Tuzemské banky málo půjčují firmám na provoz. V České televizi se na tom shodli předseda Českomoravské komory odborových svazů Milan Štěch a viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák. To podle nich brzdí ekonomiku nastartovat a překonat krizi. Vláda sice tvrdí, že krize už odezněla, 70% firem ale říká opak. Podle Milana Štěcha za poslední roky odchází od nás do zahraničí každoročně 165 miliard na dividendách, sem přichází jedna třicetina. Za této situace banky firmám poskytují o čtvrtinu méně úvěrů.

moderátorka
--------------------

Jaroslav HANÁK, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy
--------------------
My víme o firmách, který mají výrobu, kterou dělali před tím, mají spolehlivé odběratele a oni nedostanou na profinancování té výroby, takže oni jdou o kousek dál do Německa, kde matka banky z dcery odkud tady od nás stáhla peníze, tak tam to profinancuje za dražší pracovní sílu a v České republice to prostě není.
Vybírejte a porovnávejte z nabídky podnikatelských úvěrů zde
moderátorka
--------------------
Milan Štěch vyzval vládu, aby začala s bankami o lepším úvěrování firem okamžitě jednat. Ministr financí Eduard Janota ale takovou možnost odmítl. Jak řekl Radiožurnálu, vláda ani takovou pravomoc nemá.
Milan ŠTĚCH, předseda Českomoravské komory odborových svazů
--------------------
Banky v podstatě na české půdě jakožto mateřské společnosti jsou řízeny svými mateřskými bankami, které mají svoji strategii a pochopitelně ty banky v České republice ji musí naplňovat. Jedině kdo může ovlivnit chování bank je v podstatě centrální banka, má to v popisu práce a ta myslím si, že její chování ovlivňuje pozitivně.
moderátorka
--------------------
Podle Janoty může vláda pouze vytvořit takovou finanční a rozpočtovou stabilitu, aby Česká republika byla v bankovních kruzích posuzována pozitivněji než teď. To může přispět k tomu, že pravidla pro poskytování úvěrů ze strany bank se zmírní a bude větší možnost dávat půjčky.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.