« Zpět

Raiffeisenbank pomůže začínajícím podnikatelům získat počáteční kapitál

| 5. prosince 2014 - 13:10 | Zprávy | Podnikatelské úvěry

Začínajícím podnikatelům, kteří pro svou krátkou historii nemohou dostat standardní úvěr od banky, umožní Raiffeisenbank jako první česká banka získat financování jejich nápadů prostřednictvím drobných investorů. K tomu účelu spustila na internetu tzv. crowdfundigovou platformu, která je dostupná na adrese www.odstartovano.cz.

„Jako banka zaměřená na podnikatele se těm s nulovou historií snažíme poskytnout alternativní způsoby financování, kdy získají potřebný kapitál do začátku. Pomůžeme jim tak nastartovat jejich nápady a následně je poté můžeme zafinancovat klasickým způsobem,“ vysvětlil důvod spuštění platformy produktový manažer banky Jan Figlovský.
 
Tzv. crowdfunding, o němž je řeč, funguje na principu komunitního financování od drobných investorů. Financované částky se pohybují maximálně v řádu několika stovek tisíců korun. Postup je takový, že podnikatel zveřejní na internetové platformě svůj podnikatelský záměr a jeho podporovatelé mu posílají malé částky. Odměnou za to jim může být např. přednostní odběr výrobků, různé slevy nebo zážitkové odměny spojené s konkrétním projektem. „V tuto chvíli už máme přihlášených zhruba 15 projektů, které budou moci na stránkách odstartovano.cz lidé podpořit,“ uvádí Jan Figlovský.
 
Novou platformu banka připravila v rámci svého inovačního procesu, za který byla aktuálně vyhlášena v Top3 inovátorů mezi velkými firmami v ČR v soutěži Best Innovator 2014. „I nadále budeme hledat nové cesty, jak klientům nabídnout přidanou hodnotu v okamžicích, kdy to od banky nečekají. Přinášíme tak na trh mimo jiné vybrané inovace inspirované zahraničními trendy a snažíme se je přizpůsobit českému trhu, aby pomohli našim klientům v klíčových okamžicích jejich života či podnikání,“ dodává inovační šéf Raiffeisenbank Jan Kubín.
 
Oproti jiným podobným serverům má propojení platformy s bankou několik výhod. Banka jednak může pomoci s přípravou kampaně a nový projekt zaštítit. Banka může v rámci svých kampaní oslovit statisíce svých klientů a tím pomoci k jednoduššímu získání přispěvatelů. Díky tomu, že banka bude znát zajímavé projekty od jejich počátku, bude umět v budoucnu nabídnout zajímavější podmínky při financování dalšího růstu firmy. Banka nabídne i výhodnější podmínky pro autory projektů, neboť vzhledem ke své velikosti a kapitálové síle není závislá na marži z úspěšně vybrané částky.
 
„Kromě těchto hlavních výhod je důležitá i rychlost převodu peněz – podnikatel nemusí čekat na vybranou částku několik týdnů po úspěšném dokončení projektu,“ doplňuje Jan Figlovský. Minimální výše požadované získané částky je stanovena na 50 tisíc korun, ostatní detaily jsou k dispozici na www.odstartovano.cz.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.