« Zpět

Půjčka byla na hranici střetu zájmů, tvrdí sdružení

| 29. září 2010 - 9:54 | Zprávy | Podnikatelské úvěry

Krize v cestovním ruchu dolehla i na senátora a starostu města Boží Dar Jana Horníka. Jeho hotel v Krušných horách nevynáší tak, jak by potřeboval. Nejzadluženější český senátor kvůli tomu nestíhá splácet soukromou půjčku 2,5 milionu korun, kterou si v roce 2007 vzal od podnikatele Aleše Málka. 

Krize v cestovním ruchu dolehla i na senátora a starostu města Boží Dar Jana Horníka. Jeho hotel v Krušných horách nevynáší tak, jak by potřeboval. Nejzadluženější český senátor kvůli tomu nestíhá splácet soukromou půjčku 2,5 milionu korun, kterou si v roce 2007 vzal od podnikatele Aleše Málka.
Tato půjčka je sama o sobě zvláštní. V době, kdy se Jan Horník rozváděl a potřeboval se finančně vypořádat se svou manželkou, mu soukromě pomohl podnikatel Málek, s nímž město obchodovalo. Horníkem vedený Boží Dar koupil v roce 2005 od Málka za 67 milionů korun hotel Praha. Obchod se ale později ukázal jako nevýnosný, hotel Praha prodělával a radnice ho vloni raději prodala.
Jan Horník ale v oznámení o svých příjmech, závazcích a darech už třetím rokem píše, že Málkovi dluží stále stejnou sumu 2,5 milionu korun. Starosta a senátor to vysvětluje tak, že se s podnikatelem dohodl na odkladu splátek a sepsali o tom dodatek k původní smlouvě.

„Splácím mu jen sedmiprocentní úrok - necelých patnáct tisíc korun měsíčně. Prodloužil mi splatnost jistiny, je ochoten počkat. Až budu peníze mít, tak půjčku splatím. Byznys na Božím Daru teď totiž kvůli krizi nefunguje,“ stěžuje si Horník na úbytek hostů v soukromém hotelu.
Už prý se musel zbavit restaurace, pronajal ji a nechal si jen ubytování. „Ale to bohužel není schopno vydělat v této době dost peněz. V zimě ano, ale stačí to jen na poplacení velké půjčky, kterou jsem si vzal na vyrovnání s bývalou manželkou.“ Horník mluví o dalším čtyřmilionovém úvěru, který splácí České spořitelně (na konci loňského roku mu zbývalo uhradit 2,79 milionu korun).
Půjčku od Málka si bral proto, že mu banky už nechtěly další peníze svěřit. Není už nejmladší (letos 56 let), zakládal novou rodinu, narodil se mu syn, dalšího syna si osvojil.
Podle Tomáše Kramára ze sdružení Oživení (prosazuje principy transparentní veřejné správy) leží Horníkův případ na hranici střetu zájmů. „Nevypadá to dobře, pan senátor se takto podnikateli chtě nechtě zavázal. Měl by se vyhýbat střetu zájmů a raději využívat jiné možnosti půjček,“ uvedl Kramár.
Ještě před dvěma lety se Horník hájil takto: „Jde o půjčku se stejnými podmínkami, jaké bych měl u banky.“ To už ale neplatí - díky ochotě podnikatele počkat si na vrácení peněz déle.
Celkem Horník dluží téměř 6milionů korun. Kromě platu senátora bral vloni 483 tisíc jako starosta Božího Daru, 43 tisíc jako krajský zastupitel a 51 tisíc jako člen dozorčí rady Vodáren a kanalizací Karlovy Vary.
Ostatní dva senátoři v kraji Pavel Čáslava (Sokolovsko, ODS) a Miroslav Nenutil (Chebsko, ČSSD) žádné vedlejší příjmy ani závazky vmajetkovém přiznání neuvedli.
Koncem loňského roku božídarské zastupitelstvo prodalo hotel Praha Zdeňku Ermanovi za 81,3 milionu korun. Deset milionů zaplatil podnikatel v první splátce a zbytek pak má podle Horníka splácet do roku 2020. Majitelem do té doby zůstává město.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.