« Zpět

Příjmy máte, doložíte je a stejně jste před bankou za žebráky

| 14. května 2010 - 8:58 | Zprávy | Podnikatelské úvěry

Poctivě platíte daně a povinné pojištění, nemáte se špatně. Potřebujete půjčku a najednou narazíte. Problém se jmenuje daňový paušál. Proč se tak banky chovají? Můžete se dluhů štítit, můžete se jich dokonce bát, stejně ale jednoho dne v životě nastane situace, kdy budete potřebovat půjčit (pokud nemáte štěstí, fištrón či bohatého strýčka). Pokud jste zaměstnanec, doložíte příjem v podobě součtu čisté mzdy za kalendářní rok, a pak už děj se vůle schvalovací.


Jestliže jste OSVČ, pak se váš čistý příjem na daňovém přiznání a čistý příjem skutečný výrazně liší. Tedy v momentě, kdy se rozhodnete využít možnosti vyjádřit výdaje paušálem.

Například řemeslník si tak paušálně odečte 80 % a z průměrného měsíčního hrubého příjmu 30 000 Kč si pro účely vypočtení daňového základu odečte 24 000 Kč. Jeho čistý měsíční příjem tak na „papíře“ činí 6000 Kč. Ve skutečnosti mu však měsíčně po odečtení nákladů na zákonné pojištění a na občasný nákup vybavení zbývá více než 20 000 Kč. Tedy čistý příjem lehce nad českým průměrem.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.