« Zpět

Podpora podnikatelů se sníží skoro o miliardu

| 15. prosince 2010 - 11:49 | Zprávy | Podnikatelské úvěry

Státní Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB), zaměřená především na podporu malých a středních podnikatelů formou záruk i zvýhodněných úvěrů, má na příští rok k dispozici podstatně méně peněz než letos. Vláda šetří a ze státního rozpočtu už bance přestanou proudit peníze, kterými jí v rámci protikrizového plánu dva roky pomáhala. Záruční banka tak může počítat jen s prostředky ze strukturálních fondů Evropské unie.

Českomoravská záruční a rozvojová banka
Záruční banka skončí se zárukami na provozní úvěry menším firmám Jen začínající podniky mají šanci na obnovení této účinné podpory
Státní Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB), zaměřená především na podporu malých a středních podnikatelů formou záruk i zvýhodněných úvěrů, má na příští rok k dispozici podstatně méně peněz než letos. Vláda šetří a ze státního rozpočtu už bance přestanou proudit peníze, kterými jí v rámci protikrizového plánu dva roky pomáhala. Záruční banka tak může počítat jen s prostředky ze strukturálních fondů Evropské unie.
„Pro příští rok máme vyčleněno kolem 1,5 miliardy korun. Bude to skoro o jednu miliardu méně než letos. S krizí se už nebojuje, a tak je logické, že přímá podpora ze strany státu končí,“ oznámil včera ředitel ČMZRB Ladislav Macka.
Podnikatelé protestují Podpůrné programy jsou přitom podle podnikatelů jednou z nejúčinnějších forem státní pomoci malým a středním firmám.
„Požádali jsme ministerstvo financí a ministerstvo průmyslu a obchodu o posílení zdrojů záruční banky. Nesouhlasíme s tím, že k navýšení nedošlo. Ale to je tak jediné, co s tím můžeme dělat,“ reagovala na snížení rozpočtu banky generální ředitelka Asociace malých a středních podniků a živnostníků Eva Svobodová. Podle ní by firmy potřebovaly hlavně záruky za provozní úvěry, které by jim například usnadnily financování zásob. Pro podnikatele je tato podpora velmi výhodná.
„Za záruku k provoznímu úvěru ve výši 9,5 milionu korun zaplatíme za tři roky ČMZRB jen kolem 32 tisíc korun. Kdybychom ji chtěli získat jinde, odpovídalo by to úrokové sazbě za bankovní úvěr,“ říká Ondřej Mika, finanční ředitel velkoobchodní firmy BG Technik, jež záruku na provozní úvěr získala začátkem letošního roku. Sazby na firemních provozních úvěrech se pohybují od 4,5 procenta do 7 procent ročně, záruční banka si účtuje mezi 0,1 až 0,3 procenta z výše záruky.
Pro ČMZRB krize skončila Získat záruky za provozní úvěry od ČMZRB už není možné od léta, protože bance došly peníze.
„Šlo vysloveně o protikrizové opatření, aby podniky snáze přestály potíže. Nabízíme už jen záruky pro investiční úvěry. Je to standardní forma, kterou vlády podporují projekty podnikatelů,“ vysvětlil Macka. Příští rok je ale přece jenom ještě ve hře alespoň obnovení záruk na provozní úvěry pro začínající podnikatele. „Navrhli jsme, aby záruky za provozní úvěry mohli získat z programu Start,“ dodal Macka. Rozhodnutí padne během prvního čtvrtletí, kdy by mělo ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásit nové podmínky tohoto programu.
Nebude to jediná změna v nabídce ČMZRB. Na nízkoúročené úvěry z programu Progres, které jsou určeny na kapitálové posílení firem, by měl dosáhnout větší okruh podniků. Teď o ně mohou žádat jen podnikatelé z průmyslu a stavebnictví. Podle Ladislava Macky je před schválením rozšíření na ubytování, stravování a zpracování odpadu.
Posledním dnem roku skončí ČMZRB s přijímáním žádostí do programů Záruka a Start. Výzva k novým žádostem bude oznámena během prvního čtvrtletí. U programu Záruka se podle Macky se změnou podmínek nepočítá. Naopak bez přestávky bude od 3. ledna pokračovat příjem žádostí o nízkoúročené půjčky z programu Progres.
Programy na podporu podnikatelů a firem
Záruka záruka za investiční úvěry malým a středním firmám až do výše 80 procent jistiny úvěru. firmy platí pouze část ceny záruky, a to 0,1 až 0,3 procenta ročně z její výše. současně příjemce získá finanční příspěvek k úhradě zbývající části ceny záruky. maximální výše úvěru není omezena a doba ručení je nejvýše patnáct let. Progres Úvěr pro malé a střední firmy na doplnění kapitálu, maximálně na 9 let s pevným úrokem tři procenta ročně a s možností tříletého odkladu splátek. Jeho maximální výše dosahuje 20 milionů korun. Start záruka pro začínající podnikatele za úvěr až do 80 procent jistiny. Úvěr může dosáhnout maximální výše 3 miliony korun. Příjemce podpory platí pouze část ceny záruky, a to 0,1 procenta z její výše. současně s tím získá finanční příspěvek k úhradě zbývající části ceny záruky. Doba ručení je maximálně patnáct let.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.