« Zpět

Obec dluží peníze, nedostala úvěr

| 7. září 2009 - 11:14 | Zprávy | Podnikatelské úvěry

Heřmanice - Banka jim nedala přislíbený úvěr, protože jsou malou obcí. Úvěr ale Heřmanice, malá obec na Frýdlantsku, nutně potřebuje, bez proplacených faktur totiž nedostane „přiklepnuté“ peníze z evropských fondů. Heřmanice teď stojí před velkým problémem. 

Heřmanice - Banka jim nedala přislíbený úvěr, protože jsou malou obcí. Úvěr ale Heřmanice, malá obec na Frýdlantsku, nutně potřebuje, bez proplacených faktur totiž nedostane „přiklepnuté“ peníze z evropských fondů. Heřmanice teď stojí před velkým problémem. Bez úvěru totiž nemohou zaplatit firmám, které už v obci v rámci první etapy vybudovaly veřejné osvětlení a opravily silnice. Těm dluží 3 miliony korun.
Starosta postup banky nechápe. Peníze by přitom obec podle starosty začala splácet hned, jak by obdržela první finance z programu Rozvoje venkova.
„Banka nám úvěr sama nabídla a pak přislíbila. Chtěli po nás doplnit spoustu informací, jako je třeba výše našeho majetku. Doložili jsme také, že žádný jiný úvěr nesplácíme. Oznámili nám, že s námi podepíší smlouvu, chtěli naskenovat faktury určené k proplacení, údajně připraví příkaz k úhradě. Další den nám ale úvěr zamítli. Jsme prý pro ně rizikový klient,“ řekl starosta Heřmanic Vladimír Stříbrný. Banku starosta nechce jmenovat.
Obec získala grant ve výši 5,8 milionů korun z programu Rozvoje venkova na opravu komunikací. Díky němu také zrekonstruuje veřejné osvětlení nebo v obci vysadí zeleň.
„V srpnu jsme měli žádat o průběžnou platbu, takže by vlastně banka dostala část peněz zpátky, v únoru by přišla další platba. Z těch téměř šesti milionů by zpět banka dostala zhruba čtyři miliony,“ uvedl starosta.
Úvěr byl sice vyšší než rozpočet obce, to by ale podle starosty nebyl problém. Obec chtěla svůj podíl 1 324 000 korun splácet osm let. Obec by bez problémů dokázala osm let platit každý měsíc dvaceti tisících korun měsíčně včetně úroků. Na konci roku navíc chtěla zaplatit mimořádnou splátku.
„Je možné, že se banky v krizi kryjí. Kdo ale jiný než obce by měl být pro banky zárukou splácení? Mají stálé příjmy, nehrozí, že zkrachují jako nějaké firmy,“ nechápe heřmanický starosta.
Obec musela zažádat o prodloužení termínu platby. Horečně také shání banku, která by jí byla ochotna úvěr poskytnout.
„Jinak se obávám, že budeme muset prodávat nějaké velké budovy, jako je třeba kulturní dům. Nechceme firmám dlužit peníze,“ říká starosta.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.