« Zpět

Nemůžeme stavět, banky nepůjčují, tvrdí developeři

| 18. prosince 2009 - 10:36 | Zprávy | Podnikatelské úvěry

Dlouhé měsíce přípravy projektu, který nakonec zůstane jen na papíře, nebo ještě hůř, rozestavěný a nedokončený. To je letos příběh mnoha developerů. Důvod? Podle realitních odborníků to je trvající neochota bank půjčovat. „Obecně lze říci, že vinou zásadního zpřísnění parametrů financování kancelářského projektu byly pozastaveny všechny projekty. Zatímco v minulosti banky požadovaly vlastní kapitál a předpronájem na úrovni 20 až 30 procent, teď je to 50 procent a více. Pozastavení se ovšem týká pouze samotné realizace projektů, respektive jejího zahájení,“ řekl LN Eduard Forejt, vedoucí oddělení pronájmu kancelářských ploch v mezinárodní poradenské společnosti Jones Lang LaSalle, s tím, že plánování i marketing projektů stále pokračuje.

Developerské plány ztroskotávají na přístupu bank, stěžují si realitní odborníci. Banky totiž nejsou ochotny půjčovat.

Krajní případ, kdy již nestačí projekt jen pozastavit, popisuje člen představenstva aukční síně Naxos Libor Nevšímal: „Jde o to, že určitá společnost koupí pozemek, vznikne projekt, který dojde až do stadia územního rozhodnutí a subjekt do něj investuje peníze získané z úvěru. Pak ale nastane situace, že banka už není ochotna půjčit na projekt víc a subjekt nedokáže získat peníze z jiných zdrojů. Aby pokryl své závazky, které momentálně vůči bance či více bankám má, musí prodat majetek.“
Podle údajů poradenské společnosti CB Richard Ellis byly pozastaveny nebo zrušeny kancelářské projekty Kolben Cube od firmy Codeco, Spielberk Tower od CTP Invest, maloobchodní projekt Exit 66 Outlet Centre společnosti Devo Group nebo Outlet Airport Prague od Ponte Carlo GDO.
Problém se týká i budoucnosti. „Stav, ve kterém se nezahajuje prakticky žádná výstavba, přivádí trh do situace, kdy je známo, že během půldruhého roku nebude kromě těch několika málo rozestavěných administrativních budov dostavěno nic nového. Osmnáct měsíců je přitom průměrná délka stavby tohoto typu,“ říká Forejt. Podle něj se navíc ani v následujícím čtvrtletí nezahájí stavba žádné administrativní budovy kromě těch předpronajatých. Proto je podle něj zřejmé, že minimálně do konce roku 2011 bude zásadní nedostatek nového volného produktu. „Pokud se naplní naše předpoklady, bude průměrný roční přírůstek kancelářských ploch v Praze dělat v letech 2009 a 2010 přibližně 95 tisíc metrů čtverečních. Od roku 2001 do roku 2008 to přitom bylo v průměru 163,3 tisíce metrů čtverečních,“ potvrzuje tisková mluvčí mezinárodní poradenské společnosti DTZ Lenka Pohlodková. Realizace projektů závislých na velkých předpronájmech nebo určených pro konkrétního nájemce může být podle ní posunuta až do roku 2013 a dále.
Trh s maloobchodními prostory byl podle Pohlodkové zasažen oproti kancelářskému trhu méně. „Přesto bude tento rok dokončeno pouze 205 tisíc metrů čtverečních ploch, což představuje téměř padesátiprocentní propad proti loňsku. Minulý rok byl ovšem s 375 tisíci metrů čtverečních dokončených ploch rokem rekordním,“ uvedla Pohlodková.
Logistické a průmyslové nemovitosti jsou podle odborníků nejzasaženějším sektorem. „Spekulativní výstavba byla zastavena již loni,“ uvádí tisková mluvčí mezinárodní poradenské společnosti King Sturge Markéta Miková.
Ani v oblasti rezidenční výstavby nelze čekat zázraky. „O nasycení trhu s byty se nedá vůbec mluvit, v jejich nové výstavbě přetrvává deficit nabídky. Počet zahájených bytů bude kvůli slabší výkonnosti ekonomiky a obtížnosti s obstaráváním bankovních úvěrů stále na nižší úrovni oproti minulosti,“ řekl ČTK prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václav Matyáš.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.