« Zpět

Na pojistky u státní pojišťovny EGAP dosáhne víc vývozců

| 12. března 2010 - 11:22 | Zprávy | Podnikatelské úvěry

Více pojistek pro víc vývozů bude moci uzavřít státní pojišťovna EGAP. Umožní jí to novela vyhlášky platná od 20. března, kterou ve čtvrtek zveřejnilo ministerstvo financí. "Letos budeme moci pojistit o zhruba 12 miliard exportních úvěrů víc," říká Vladimír Nesrsta, mluvčí EGAP.


Loni takto EGAP pojistil úvěry za 62 miliard korun, což je o polovinu více než rok předtím. Navýšení pojišťovně umožnila změna tzv. kapitálové přiměřenosti z 9,5 procenta na osm procent. Znamená to, že pojišťovna musí držet menší rezervu na výplatu případných pojistných škod než dosud. Podle ředitele EGAP Karla Plevy to není problém, pojišťovna si vybírá mezi tím, co pojistí, obezřetně.
Loni nicméně zaznamenala ztrátu ve výši dvou miliard korun v Pákistánu, na Ukrajině a na Kubě. Ve hře je další více než miliarda na výstavbu cementárny v Kazachstánu. Celkem si nechává stranou zhruba 14,5 miliardy korun, stát k této rezervě letos přispěl 700 miliony korun, zbytek je z vybraných pojistek.
Státní pojišťovna zaštiťuje rizika a země, do kterých komerční pojišťovny pro vývozce nejdou. Pojistí například riziko, že se v zemi vývozu změní politický režim a zakázka krachne nebo že tam dojde k zemětřesení a obchod přijde vniveč. Komerční pojišťovny jako Euler Hermes, Atradius nebo Kupeg ručí pouze za to, že zahraniční odběratel za zboží z Česka zaplatí.
Firmy letos mohou pojistit úvěry za 65 miliard
Letos EGAP očekává, že by mohli vývozci pojistit úvěry na vývoz až za 65 miliard korun. To by byl historický rekord. Zhruba 60 procent pojistek (podle objemu) jde za vývozem do Ruska, dalších zemí bývalého SNS, na Slovensko, do Vietnamu a do Indie.
Pojišťovna chce nově pomoci i těm, kteří nedosáhnou na klasické komerční pojištění do bezpečných zemí EU. Žádá proto, stejně jako řada jiných státních pojišťoven, v Bruselu o výjimku, aby mohla pojišťovat také komerční rizika pro krátkodobé vývozní úvěry do zemí EU. Tím by se otevřela možnost pro klienty, které soukromé pojišťovny odmítly z obavy před rizikem.
EGAP si za to od klientů ale nechá dobře zaplatit. Dnes se pojištění pohybuje kolem jednoho procenta z výše úvěru. Výhoda státního pojištění je v tom, že český podnik tak snáz získá zahraniční zakázku. Na její realizaci si totiž musí půjčit, a to je snazší, pokud mu EGAP úvěr pojistí.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.