« Zpět

Finanční služby mohou opět rozhýbat český průmysl

| 15. září 2009 - 11:19 | Zprávy | Podnikatelské úvěry

Hybnou silou by se tak mohly a měly stát banky a jejich finanční produkty právě pro tyto účely. Že by se ekonomická situace v průmyslu měla v dohledné době odrazit ode dna, to signalizuje zájemnových vystavovatelů z oblasti finančních služeb o účast na Mezinárodním strojírenském veletrhu.  Jednou z vystavujících firem je například UniCredit Bank. Jana Kytlicová, director, global transaction banking UniCredit Bank, k účasti své firmy říká:

V době celosvětové hospodářské krize je třeba hledat cesty, jak oživit odbyt a vytvořit podmínky, aby si firmy mohly dovolit investovat do nových technologií a do nákupu nových strojů.
Hybnou silou by se tak mohly a měly stát banky a jejich finanční produkty právě pro tyto účely. Že by se ekonomická situace v průmyslu měla v dohledné době odrazit ode dna, to signalizuje zájem nových vystavovatelů z oblasti finančních služeb o účast na Mezinárodním strojírenském veletrhu.  Jednou z vystavujících firem je například UniCredit Bank. Jana Kytlicová, director, global transaction banking UniCredit Bank, k účasti své firmy říká:
„MSV se tradičně účastní významní výrobci strojírenských zařízení a technologií. Mnozí jsou i našimi klienty, buď tuzemské pobočky v České republice, nebo v případě zahraničních firem klienty ostatních bank ze skupiny UniCredit. Chceme je podpořit v době, kdy vítězství v tendru a získání zakázky je mnohem obtížnější. Ovšem nováčky na veletrhu tak úplně nejsme. Pamatuji si ještě na doby, kdy jsme měli stánek v tzv. bankovní uličce jako Bayerische Vereinsbank, v minulosti zde byla také Živnostenská banka. To jsou banky, ze kterých se postupně formovala naše skupina.“
* S čím přicházíte na tradičně strojírenský veletrh?
Zde bychom chtěli nabídnout především odborné poradenství. Úspěch při získání zakázky je pro vývozce často spojený s možností nabídnout financování vývozního kontraktu. Ve zvýšené míře to platí u vývozů do zemí bývalého SNS, na Ukrajinu, do Běloruska, atd. UniCredit Bank má připravené kompletní řešení od financování výroby zboží přes vystavování záruk až po zajištění vývozního úvěru, zajištění kurzových rizik či přeshraniční převody. Na stánku skupiny UniCredit jsou k dispozici odborníci na obchodní a exportní financování, treasury, cash management a přímé bankovnictví, leasing, a také lidé z Evropského kompetenčního centra. Součástí naší nabídky budou i nové produkty jako např. Mezinárodní uživatel. Tento produkt ocení zejména firmy, které jsou zastoupeny ve více zemích. Budou tak moci ovládat pomocí jednoho tlačítka z jednoho místa své účty ve více zemích.
* Co může UniCredit Bank jako mezinárodní banka nabídnout? Čím se odlišuje od jiných?
Jsme významnou mezinárodní finanční institucí, která má silné kořeny ve 22 evropských zemích a zastoupení na dalších 27 trzích. Ve střední a východní Evropě provozujeme největší mezinárodní bankovní síť s více než 4000 pobočkami a prodejními místy. Podobně jako naše skupina i mnoho našich zákazníků má svoje aktivity v mnoha zemích, kde působíme. Známe místní trhy, umíme navrhnout řešení pro přeshraniční cash pooling, úvěrování dceřiných společností až po financování zahraničních investic. Troufám si říci, že právě náš přístup ke klientům je to, v čem se odlišujeme od jiných.
* Co pro vás znamená úvěrování exportního obchodu?
Často je to napínavá a dobrodružná cesta. Důležitou výbavou je znalost klienta, jeho výrobního programu, trhu, platebních podmínek, referencí z minulých obchodů. Stejně důležitá je znalost teritoria odběratele a jeho zvláštností, analýza odběratele, který bývá většinou naším dlužníkem. Významnou roli hraje i systém státní podpory exportu - zde pojištění úvěrových rizik -teritoriálního a komerčního, které poskytuje v České republice EGAP. Toto vše a ještě další ingredience se smíchají dohromady, doladí podmínky se všemi partnery, připraví dokumentace a je to. Mnohdy u větších projektů to bývá i několikaměsíční procedura.
* Jsou nějak zpřísněna kritéria pro schvalování úvěrů na nákup nových strojů či financování exportního obchodu?
Posuzování každého úvěru, tedy i vývozního, v bance podléhá přesně stanoveným pravidlům. V době ekonomické krize, kdy dochází k výkyvům v cash-flow a zakázek firem, banka zkracuje interval hodnocení bonity klienta a sleduje pečlivě všechny ukazatele. Totéž platí i pro hodnocení teritoriálních rizik a rizik zahraničních bank. Obecně však mohu říci, že v letošním roce došlo k nárůstu úvěrů, a to i těch na vývozní projekty. Na otázku na tiskové konferenci jak se dívá na tendence k zesilování regulace bankovního sektoru odpověděl generální ředitel UniCredit Bank a předseda Bankovní asociace Jiří Kunert, který byl zároveň v počátečním období členem NERV, že „zvýšení regulace je víceméně politická záležitost. Nicméně může mít různé dopady - omezení alokace zdrojů je jedním z nich. Ovšem jeden dopad - bez regulace - už současná situace má - nazval bych to návratem ke kořenům bankovnictví. A to je dopad pozitivní - banky budou opět dělat to, co je jejich úkolem: půjčovat peníze, úvěrovat obchody a další klasické činnosti.“
Zvýšení regulace je víceméně politická záležitost. Nicméně může mít různé dopady - omezení alokace zdrojů je jedním z nich. Ovšem jeden dopad - bez regulace - už současná situace má - nazval bych to návratem ke kořenům bankovnictví. Jiří Kunert GENERÁLNÍ ŘEDITEL UNICREDIT BANK A PŘEDSEDA BANKOVNÍ ASOCIACE

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.