« Zpět

Co je to tollingové financování?

| 9. října 2012 - 12:42 | Zprávy | Podnikatelské úvěry

Často se hovoří o nejrůznějších způsobech financování potřeb podniků tzv. z cizích zdrojů. Jede z nich (tollingové financování) stojí trochu stranou, což je škoda. V tomto článku Vás chci proto stručně seznámit s jeho principy.


Princip tollingového financování spočívá ve využití úvěru, který obchodní banka neposkytne přímo výrobci, ale jinému subjektu (tzv. tollingové společnosti), který je také povinen jej splatit (samozřejmě v termínech, stanovených ve „smlouvě o poskytnutí úvěru“ mezi bankou a tollingovou společností).
Pro řadu výrobních podniků, pro které je většina z „obvyklých“ způsobů financování z nejrůznějších důvodů nedostupná, je to zajímavá a výhodná cesta, jak si pomoci z ekonomických potíží. Základním předpokladem pro tollingové financování ovšem je, že vyrábějí  konkurenceschopné zboží nebo poskytují konkurenceschopné služby.

Tollingové financování probíhá následujícím způsobem: Tollingová společnost z přijatého úvěru pořizuje materiál a platí spotřebu energií, nutnou pro výrobu. Výrobce jí za zpracovatelskou odměnu (provizi) dodává svoje výrobky, které pak tollingová společnost prodává na svůj účet odběratelům.

Tyto obchodní vztahy jsou samozřejmě založeny na smluvních vztazích mezi oběma společnostmi – může se jednat např. o formu obchodního zastoupení. Tímto způsobem může být financována výroba konkrétního produktu, resp. produktů, nebo určitý projekt.

Výhody tollingového financování:

Pro obchodní banku je tento způsob financování výhodný, neboť je takto chráněna před konkursem výrobní firmy – poskytnutý „tollingový úvěr“ není tak rizikový, což má pozitivní dopad i do kapitálové přiměřenosti banky. Vlastníkem „vstupů do výroby“ i hotových výrobků je totiž tollingová společnost, která se (místo výrobce) stává věřitelem odběratelů a dlužníkem dodavatelů.

Pro výrobní společnost je tollingové financování výhodné, protože vztahy s jejími odběrateli (včetně stanovení např. podmínek prodeje) zůstávají zachovány, ale probíhají na jiném základě.

Tollingová společnost na takovýchto obchodech vydělává.

Tollingové financování může být ovšem výhodné také pro výrobní podniky, které se nepotýkají s finančními problémy - tímto způsobem mohou totiž získat více bankovních úvěrů, protože jejich část financující obchodní banka poskytuje „jinému klientovi“, tedy tollingové společnosti.
Autor přednáší na BIVŠ.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.