« Zpět

ČLFA na konci 3. čtvrtletí: meziroční růst o 5 %

| 5. listopadu 2013 - 12:15 | Zprávy | Podnikatelské úvěry

Statistiky asociace potvrdily rostoucí zájem podnikatelů o alternativy ke klasickým bankovním úvěrům. Členské společnosti České leasingové a finanční asociace (ČLFA) poskytly klientům v prvních třech čtvrtletích letošního roku prostřednictvím leasingu, úvěrů a factoringu 88,9 miliardy korun, to je o téměř 5 % více než ve stejném období loňského roku.

„Výsledky za tři čtvrtletí potvrdily trend, který jsme avizovali už v polovině roku. Tehdy došlo nejen k mírnému oživení v souhrnných obchodech členů ČLFA, ale po dlouhé době v tomto rámci také k růstu financování podnikatelských investic, což nejlépe odráží kondici tuzemských firem. Za tři čtvrtletí tento růst meziročně dosáhl více než 2 %. Ukazuje se, že produkty členů ČLFA jsou pro podnikatele přirozeným východiskem v době, kdy klesá objem klasických bankovních úvěrů,“ říká Jiřina Tapšíková, předsedkyně představenstva ČLFA, která sdružuje téměř padesát předních tuzemských poskytovatelů leasingových, úvěrových a factoringových produktů.
 
Z celkových 88,9 miliardy korun bylo 62,6 miliardy určeno na financování firemních investic a provozu a 26,3 miliardy na financování zboží a služeb pro domácnosti. Členské firmy ČLFA uzavřely v prvních třech letošních čtvrtletích 749 002 nových leasingových a úvěrových obchodů a na konci tohoto období spravovaly 2 303 529 aktivních smluv. Souhrnné pohledávky z běžících leasingových a úvěrových kontraktů dosáhly na konci třetího čtvrtletí 214,02 miliardy korun.
 
Pro domácí finanční trh je typický dlouhodobý pokles leasingových obchodů v rámci financování podnikatelských investic, který je způsoben především daňovým znevýhodněním finančního leasingu v České republice. V prvních třech čtvrtletích letošního roku byl však tento pokles minimální, když meziročně dosáhl pouhých 0,7 %. Navíc byl kompenzován takřka 4% růstem objemů podnikatelských úvěrů. První tři letošní kvartály stvrdily zvyšující se zájem o operativní leasing – jeho podíl na celkovém leasingovém trhu v podnikatelské sféře dosáhl už 46 %, což je nejvíce v historii. Dařilo se rovněž factoringu – objem pohledávek postoupených v rámci factoringu na členské společnosti ČLFA se meziročně zvýšil o 13,5 %.
 
Nárůst zaznamenalo také financování domácností, a to o 2,5 % v porovnání se stejným obdobím roku 2012.
 
V obchodech členů ČLFA tradičně vévodí kontrakty na financování automobilů. Stejné to bylo i v prvních třech čtvrtletích tohoto roku. Členské společnosti ČLFA poskytly na nové silniční dopravní prostředky 39,3 miliardy korun. Z toho 24 miliard korun bylo určeno na pořízení osobních vozů. Prostřednictvím produktů členů ČLFA bylo financováno 42 % všech nových osobních aut prvně registrovaných v České republice.
 
Tabulka č. 1: Rozložení prostředků poskytnutých členy ČLFA v 1. až 3. čtvrtletí 2013 podle investičního záměru (srovnání se stejným obdobím roku 2012)
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.